Od 35 kandidata za Večernjakovu ružu 2016. čak je 16 zaposlenika i suradnika Hrvatske radiotelevizije

Stručni žiri u kojemu su dugogodišnja televizijska urednica Ksenija Urličić, glazbeni producent Nikša Bratoš, glazbenik, scenograf i dizajner Ivica Propadalo, redatelj Dalibor Matanić, doajeni Hrvatske radiotelevizije Vojo Šiljak i Miroslav Lilić te stručni tim na čelu s pomoćnicom glavnoga urednika Večernjega lista Mirjanom Žižić, donio je prošloga tjedna odluku o 35 kandidata nominiranih u sedam kategorija za Večernjakovu ružu 2016. Njih čak 16 zaposlenici su ili suradnici Hrvatske radiotelevizije.

U kategoriji TV osoba godine nominirani su Aleksandar Stanković i Zoran Vakula. Da je britak i uspješan u vođenju i uređivanju svoje emisije Nedjeljom u  dva, Aleksandar Stanković pokazuje nam još od 2000. godine, a prošle nam je godine u putopisu Vjetar u kosi otkrivao nova i nepoznata mjesta i ljude Lijepe Naše. Prikaz vremenskih prilika i neprilika Zorana Vakule uvijek je jedinstven i začinjen dozom humora, pa ne čudi što je glavni meteorolog Hrvatske radiotelevizije nadahnuo i glazbenike koji su mu posvetili pjesmu.

U kategoriji Radijska osoba godine nominirani su Mirko Fodor i Jadranka Nišević. Mirko Fodor jedan je od omiljenih voditelja u radijskome eteru, koji publiku Drugoga programa Hrvatskog radija (HRT  ̶  HR 2) razbuđuje četvrtkom, a nezaboravne su i njegove emisije Globotomija, Trbuhozborci, Sunce na prozorčiću…Jadranka Nišević na HRT - Radiju Puli uređuje odličnu emisiju Škovacera koja se bavi komunalnim aktualnim temama, prometom, zdravstvom... Njen glas prepoznat će i redoviti slušatelji emisije moderne glazbe i brzog ritma AT klub.
 
U kategoriji TV glumačko ostvarenje godine nominirani su Aleksandar Cvjetković iz serije Novine, Ivo Gregurević, koji je publiku oduševio ulogom u filmu Imena Višnje u produkciji Hrvatske radiotelevizije te Elizabeta Kukić i Jelena Miholjević iz dramske serije Crno-bijeli svijet.

U kategoriji TV emisija godine nominirana je serija Novine, jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatske radiotelevizije Plodovi zemlje i igrano-dokumentarna serija Božidara Domagoja Burića, Republika, koja je postigla uspjeh i na inozemnome tržištu. Priču o novinskoj redakciji Novine potpisuje Ivica Đikić, producenti su Miodrag Sila i Nebojša Taraba, a redateljski je cijelu priču uredio Dalibor Matanić. S odličnom glumačkom postavom i zapletom to je jedno od najboljih televizijskih ostvarenja u 2016. godini. Najdugovječnija i najgledanija emisija Hrvatske radiotelevizije Plodovi zemlje ima već više od 1 800 prikazanih emisija, a u prosincu 2016. godine obilježila je 58 godina neprekinutoga emitiranja. Autor Republike Božidar Domagoj Burić svojom nas je dokumentarno-igranom serijom na sjajan način odveo u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačke Republike.
 
U kategoriji Radijska emisija godine nominirane su Globotomija i Pomorska večer Hrvatskoga radija. Globotomija je svojevrsna satirična kronika svijeta i vremena u kojemu živimo, s posebnim kritičkim osvrtom na društvene i dnevno-političke događaje koji tište takozvane male ljude i utječu na njihove živote. Pomorska večer jedina je specijalizirana emisija za pomorce i emitira se neprekidno već 64 godine, a u prosincu 2016. dobila je nagradu Sindikata pomoraca – Plavu vrpcu Vjesnika.

U kategoriji Novo lice godine nominirani su Zrinka Grancarić, Toni Milun i Kaja Šišmanović. Zrinka Grancarić iskusna je radijska novinarka koja je nakon iznimno profesionalnoga prijenosa i komentiranja nastupa naše jedriličarske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru postala još zapaženija. Trenutačno odlično uređuje i vodi Temu dana na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT  ̶  HTV 1). Toni Milun, idejni začetnik i voditelj sad već kultne emisije Financijalac, koja se emitira na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT  ̶  HTV 4), dobio je i nagradu Akademije Zagrebačke burze za izniman doprinos izobrazbi o tržištu kapitala za 2016. godinu. Lik lijepe, bistre i pomalo buntovne 18-godišnje rokerice Une, koji tumači Kaja Šišmanović, došao je do izražaja u drugoj sezoni Crno-bijeloga svijeta i pokazao da je Kaja pravi glumački dragulj.

Glasovanje za favorite bit će moguće od 30. siječnja 2017. godine, a sve pojedinosti o načinu i pravilima glasovanja bit će objavljeni u Večernjemu listu. Svečana dodjela Večernjakove ruže održat će se u petak 31. ožujka 2017. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.