Volonteri svijet čine boljim

Djeca su ih u bolnicama prozvala tete i stričeki pričalice. Oni su volonteri okupljeni u zagrebačkoj udruzi 'Smiješak za sve' koja je osnovana koncem 2013. godine. Trenutačno ih je 82, a u protekle tri godine kroz udrugu je prošlo oko 200 volontera koji su odradili čak 4400 volonterskih sati.

Svake večeri, bez iznimke, po troje ih u skupini odlazi na Odjel za pulmologiju i alergologiju Dječje bolnice Srebrnjak i na pedijatrijski odjel u KBC Sestre milosrdnice. Sve tete i stričeki će se složiti u jednome - neprocjenjiv je to osjećaj kad dječicu uveselite pričom za laku noć, rješavate s njima zagonetke i labirinte  ili odigrate neku zabavnu društvenu igru. Sat vremena koje im daruju, djeca barem na trenutak zaborave da su u bolnici i da su im roditelji daleko. Najbitnije je, kažu volonteri,  kad odlaze na odjel da se prilagode svakom djetetu, opuste i improviziraju jer su djeca boravkom u bolnici, što zbog terapije, a što zbog odvojenosti od roditelja i prijatelja poprilično traumatizirana. Mališani su se već navikli na njih i svake večeri ih nestrpljivo iščekuju.

Kako ova udruga radi na promicanju razvitka i unapređenja djece i mladih te ih uključuje u sve aspekte društvenog života, od siječnja provode radionice u Caritasovoj kući Emaus-Dubec s ciljem da osnaže tamošnje korisnike te ih potakne i uključi u jednodnevne volonterske radionice koje 'Smiješak za sve' provodi u knjižnicama. Preduvjet za volontiranje je dvodnevni edukacijski seminar u kojem volonteri uče kako se ponašati na odjelu, kako prići djeci koja su na liječenju u bolnici, koje knjige i priče odabrati, kako odagnati brigu i vratiti osmijeh na lica mališana. Uz to, svaki volonter mora imati liječničku potvrdu o psihosocijalnim sposobnostima te potvrdu o nekažnjavanju. Novi seminar je na raasporedu u ožujku. 

I u udruzi za sportsko-rekreacijsko terapijsko jahanje 'Mogu' iz Osijeka velik je broj volontera koji nesebično pomažu drugima. Korisnici udruge su djeca s poteškoćama u razvoju. Zahvaljujući donacijama napokon su dobili sanitarni čvor. No, ono što im je neophodno kako bi se terapija mogla odvijati bez obzira na vremenske prilike je zatvoren prostor za jahanje.