Veliko druženje u povodu knjige 'Harry Potter i ukleto dijete'

Priča o malom čarobnjaku Harryju Potteru, jedan od najpopularnijih književnih serijala svih vremena iz pera britanske književnice J.K. Rowling, dobila je svoj osmi nastavak 'Harry Potter i ukleto dijete', koji do hrvatskih čitatelja stiže u petak u izdanju nakladnika Algoritam i prijevodu Dubravke Petrović. 

Kako se ističe u najavi, osma priča o Harryju Potteru ujedno je i prva namijenjena izvođenju na kazališnoj pozornici a njezini su autori Rowling, John Tiffany i Jack Thorne.

U povodu izlaska hrvatskog prijevoda knjige, Algoritam 20. siječnja organizira veliko druženje u svojim knjižarama u Zagrebu, Rijeci i Osijeku. U suradnji s prvom udrugom ljubitelja Harryja Pottera u Hrvatskoj, Ministarstvom Magije Hrvatska te klubom ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike Titan Atlas, Algoritam je za sve ljubitelje maloga čarobnjaka pripremio kvizove, cosplay i Harry Potter teatar u sklopu kojeg će biti izvedena mala predstava prema knjizi.

Predstava 'Harry Potter i ukleto dijete' svoju je svjetsku praizvedbu imala na londonskom West Endu 30. srpnja 2016. Posebna verzija teksta korištenog na glumačkim probama ukoričena je u specijalno književno izdanje koje je u prva dva dana od objave u SAD-u i Kanadi prodano u više od dva milijuna primjeraka, dok je u Velikoj Britaniji prodaja samo u prvome tjednu dosegnula oko 850 tisuća primjeraka.

Priča počinje devetnaest godina nakon događaja u knjizi 'Harry Potter i darovi smrti', sedmog i posljednjeg romana iz serijala objavljenog 2007., a prati Harryja, kojega nalazimo kao djelatnika u Ministarstvu magije, i njegovog najmlađeg sina Albusa Severusa uhvaćene vrtlogom mračnih događaja koji svoje korijene imaju u prošlosti.

Harryju Potteru nikad nije bilo lako pa nije ni danas dok nastoji pronaći ravnotežu između uloga prezaposlenog djelatnika Ministarstva magije, supruga i oca troje djece školske dobi, stoji u najavi. Dok je Harry prisiljen uhvatiti se u koštac s prošlošću koja odbija ostati gdje joj je i mjesto, njegov najmlađi sin Albus mora se boriti s teretom obiteljskog nasljeđa koje nikad nije želio. U zlokobnom stapanju prošlosti i sadašnjosti, otac i sin otkrit će neugodnu istinu: tamu ponekad pronalazimo na sasvim neočekivanim mjestima..., dodaje se.