Neuništiva 'zlatna djevojka' Betty White slavi 95. rođendan

Malo tko ne zna televizijsku ikonu Betty White, koja je između ostalog uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao žena s najduljim glumačkim stažem. Slavna komičarka danas je napunila 95 godina!

White je debitirala u Hollywoodu tri mjeseca nakon mature, 1939. godine, pjevajući pjesmu iz operete 'Vesela udovice', a najpoznatija je po ulozi 'zlatne djevojke' Rose Nylund u istoimenoj humorističnoj seriji iz 1980-ih, ili pak po još starijoj seriji Mary Tyler Moore Show, u kojoj je neponovljivo utjelovila tv-kuharicu Sue Ann Nivens. Karijeru je prekinula tijekom 2. svjetskog rata, prijavivši se u American Women's Voluntary Services kako bi pomagala drugima.

Karijeru je pčela kao manekenka, a potom je nakon kazališta glumila a zatim i vodila emisiju Ala Jarvis, za što je bila prva nominirana žena za nagradu Emmy. U bogatoj karijeri simpatična White osvojila je šest nagrada Emmy, nekoliko priznanja za životno djelo i nominacije za brojne druge nagrade. Od 1995. ima svoju zvijezdu na Stazi slavnih.

Pommes frites, hot dog i votka su joj omiljeni

Živahna sijeda gospođa otkriva da je tajna njene dugovječnosti u genetici, pa se ne trudi voditi zdravi život. Uživam u hot dogu i prženim krumpirićima, za ručak joj je dovoljno pojesti sendvič, a kada navečer dođe kući nema ničeg boljeg od votke s ledom, rekla je u jednom intervjuu.

Zagrižena demokratkinja i gorljiva braniteljica ljudskih i prava životinja, glasna je kritičarka reality showova. Napisla je nekoliko knjiga i autobiografiju naslova 'If You Ask Me: (And of Course You Won't), za čije je zvučno izdanje dobila Grammyja.

U rijetkim trenucima odmora opušta se pletenjem i rješavanjem križaljki, a ponekad priredi i pravu zabavu za prijatelje. Još uvijek je aktivna - lani je snimala dvije serije, a posuđuje glas u orginalu crtića Spužva Bob Skockani, i već je najavila da će glumiti u nekoliko epizoda hit serije Kosti. Nezaustavljiva White aktivna je na društvenim mrežama, a Iza sebe ima tri braka.