Izložba Antona Franza Högera u HDLU

Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika otvorena je izložba jednog od najpoznatijih njemačkih slikara Antona Franza Högera. Riječ je o umjetniku svjetskoga glasa koji prvi put izlaže u Zagrebu. Izložbom 'Ravnoteža' Högera koji će s više od četrdeset radova u Galeriji Prsten predstaviti svoje stvaralaštvo nastalo od 2003. do danas, Dom HDLU-a otvorio je ovogodišnju izložbenu sezonu.

Riječ je o umjetninama visoke procijenjene vrijednosti koje su već izlagane u prestižnim galerijama u Montrealu, New Yorku, Münchenu, Nürnbergu i drugim gradovima. Uoči izložbe Höger je izjavio kako mu je drago što će izlagati u Meštrovićevu paviljonu kao jednom od najljepših galerijskih prostora, nazvanom po umjetniku kojemu se godinama divi. Zadovoljan je kvalitetom organizacije i nada se da će njegovo prvo gostovanje u Zagrebu biti dobro posjećeno.

Prema riječima Tomislava Buntaka, dopredsjednika HDLU-a, izložba pokazuje realistično slikarstvo kakvo baš nije prisutno na našoj sceni, a čiji citati, kompozicija, naracija i slikarski jezik upućuju na vještine sjeverne renesansne škole i njemačke tradicije, s ikonografskim znakovima sadašnjosti. Högerove slike uvijek odražavaju naličje kulture koje izvire, prodire iza ludo lijepe, a do puknuća napregnute estetike svijeta, rekao je.


foto: HDLU

Umjetničko ishodište Antona Franza Högera (1956., München) Bečka je škola fantastičnog realizma, prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Iako je studij završio kasnih sedamdesetih, Höger se slikarstvu u potpunosti posvetio tek 2000. godine. Unatoč divljenju slikarskoj finoći starih majstora i ekscentrično-dinamičnog slikarstva baroka njegove slike sadrže esenciju filozofskoga, te nadilaze čiste tehnike njegova slikarskoga stila.

Razvijao se pod utjecajem Francisa Bacona, Andyja Warhola, Jaspara Johnsa i Sigmara Polkea, koje je u svojim djelima i obrađivao, a kontinuirano se bavi aktualnim društvenim problemima, od položaja žena u društvu do pokušaja destrukcije čovjeka i moći medija. Höger je dobitnik priznanja nekoliko njujorških galerija te umjetničkih manifestacija Biennale Florenz 2008., Kunstpreis Blau-Orange Coburg, Art Fair Köln, Art Stroke München, NordArt i drugih.

Izložba na oko 700 četvornih metara bit će otvorena do 5. veljače.