Vlaji na Himalaji

Na Himalaju su se penjali mnogi, bilo je raznih ekspedicija. No još nisu bili - Vlaji na Himalaji. Simpatičan je to i duhovit naziv alpinističke ekspedicije za koju su na Biokovu počele pripreme, i to sasvim ozbiljne.

Škripi snijeg, ali ne škripe i kosti, podmazali su se dobro zabiokovski Vlaji pancetom prije uspona. Njih desetak članova Planinarskog društva Sveti Jure iz Zagvozda, nakon ljeta, predvođeni gojzericom Stipe Božića, kreće u osvajanje gotovo šest i pol tisuća metara visokog Mera Peaka.

Bit će još ovakvih prilika, zapravo teških uspona na neku od naših planina. Najviše volimo, naravno, Biokovo jer ono je zapravo prvo ili prva planina koju smo ugledali kad smo počeli gledat, kad smo progledali nakon što smo se rodili, objašnjava Božić.

U usporedbi s Himalajom, Biokovo je brežuljak. No, i pri usponu na 1762 metra visokog Svetog Juru nema glumatanja, čak ni za profesionalnog glumca.

Uspeli smo se iz Milića jučer za jedno 6 sati po dubokom velikom snijegu do Sv. Jure, prenoćili i evo sad se vraćamo natrag u Zagvozd. Znači mi smo ovdje da svečano objavimo da su Vlaji na Himalaji počeli svoje pripeme za ekspediciju u rujnu i listopadu, rekao je glumac Vedran Mlikota.

Do Mera Peaka dug je i zahtjevan put, snaže se dotle naši aplinisti po vlaški. Dok je mesine nema zime, a nađe li se i koji sponzor za Himalaju - Vlaji mu za hvalu obećaju - brda i doline.