David Bowie na fotografijama Briana Rašića u Muzeju za umjetnost i obrt

Nešto više od godinu dana nakon smrti jednog od najvećih glazbenika današnjice Davida Bowieja, u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvorena je izložba fotografija koje je snimio Brian Rašić, glazbeni fotograf koji više od 30 godina živi i radi u Londonu.

Izložba, u produkciji festivala fotografije Rovinj Photodays, najavljena je kao multimedijalna priča o Davidu Bowieju kroz objektiv majstora fotografije, obožavatelja rocknrolla, čovjeka koji je ga je snimao više od dva desetljeća, od 1983. do 2005. godine.

Neposredno nakon smrti glazbene legende Brianu Rašiću su u Londonu danima zvonili telefoni s izrazom sućuti mnogobrojnih štovatelja Bowiejeva lika i djela, napominje se na internetskim stranicama MUO-a, dodajući kako uloga fotografa u vizualnoj komunikaciji s jednim od najvećih svjetskih glazbenih performera ima snažan potencijal u razotkrivanju enigme vrlo komplekne Bowiejeve osobnosti.

Branislav Brian Rašić karijeru je počeo 1970-ih godina u beogradskom glazbenom časopisu Džuboks, a u svojoj bogatoj biografiji zapisao je niz velikih suradnji s rock glazbenicima, među kojima je bila najzapaženija ona s Rolling Stonesima. Njegov fotografski arhiv svojevrsna je 'mala povijest glazbe', od Muddyja Wattersa, Chucka Berryja, Franka Sinatre do Dolly Parton, Metallice, Robbiea Williamsa i niza drugih planetarno popularnih glazbenika.

Koncerte Rolling Stonesa je fotografirao od ranih osamdesetih godina, a tada se prvi put susreo i s Bowiejem, koji ga je osobno angažirao za svoje posljednje nastupe.