Belgijska ovčarka Meggy potražni je pas i članica DVD-a iz Višnjana

U vatrogasne postrojbe u Istri uključena su i dva psa. Ženka belgijskog ovčara, Meggy, članica je DVD-a 'Plamen' iz Višnjana. Njezin je posao traganje za nestalim, ili zatrpanim osobama.

U prtljažniku automobila, Meggy je naviknuta strpljivo čekati satima. Ali čim dobije svoju radnu opremu, od naizgled običnog psa pretvara se u vrhunskog tragača. Meggy svakodnevno trenira nekoliko sati. U sat vremena, pretraži oko dva hektra površine. Reagira i na sve što se nalazi na dva i pol metra visine iznad tla.

Na svojem radnom mjestu, u višnjanskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu, trogodišnja Meggy dobro je prihvaćena i vrlo popularna. U Meggyno je obrazovanje uloženo oko 50 000 eura. Putujući na razne treninge u zemlji i inozemstvu, sa svojim je vlasnikom samo u prošloj godini proputovala 70 000 kilometara. Sudjelovala je u pet potraga za nestalim osobama. Sve su pronađene.

Premda misli da su ovčari najbolji potražni psi, vodič potražnih pasa Goran Kmet ima i osmomjesečnu labradoricu Mašu. Ali njezin je teren u susjednoj zemlji: već pomaže u traženju nestalih osoba u Sloveniji.