Učenje je zabavnije uz pomoć moderne tehnologije

Naše školstvo koristi zastarjele metode, kurikularana reforma je nužna – reći će mnogi. No dok čekamo da se ona dogodi postoje pojedinci u sustavu koji ne dopuštaju da ih pregazi vrijeme, oni prate trendove, nastoje promijeniti i donijeti nove načine učenja u učionice u kojima djeluju.

Jedan od njih je i profesor povijesti iz zagrebačke Hotelijersko-turističke škole Hano Uzeirbegović: 'Virtualna povijest je fakultativni predmet u Hotelijersko-turističkoj školi koji za svladavanje nastavnih sadržaja iz povijesti koristi najsuvremenije tehnologije koje su nam trenutačno dostupne, od tableta, mobitela, računala, pa sve do najsuvremenijih virtualnih naočala i ono što smo najnovije dobili poput kamere od 360 stupnjeva.'

Ideju je dobio gledajući svog sina kako se zabavlja uz računalnu igra Meincraft, a razgovor o tome što radi ga je iznenadio.'U samo četiri rečenice mi je opisao prapovijest, razvoj čovjeka u prapovijesti. I sve to naučio je koristeći igricu'
Ako to može, kroz igrice, usvojiti malo dijete, znao je da velika djeca tako jednostavno mogu naučiti i najkompliciraniju povijest. Osmislio je plan i program i omogućio da barem dio njegovih učenika uči povijest koristeći najmodernije tehnologije.

Problem su kao i obično financije. Oprema koju koriste na nastavi, privatna je oprema profesora Uzeirbegovića. Zahvaljujući entuzijazmu i trudu jednog čovjeka mnogo se toga može napraviti. No bez uređenog sustava i pomoći institucija napredak u cjelini nije moguć.