HKPD 'Bosiljak' u zagrebačkom HNK

Kada je netko čuvar naše nematerijalne baštine i to tri desetljeća,  zaslužuje nastup i predstavljanje na pozornici zagrebačkog HNK.

U Hrvatskom narodnom kazalištu svečanim je koncertom pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, obilježena 120. obljetnica Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva 'Bosiljak' iz Čučerja. Gledatelji su mogli vidjeti više od 150 izvođača na pozornici jer ovo društvo ima 8 sekcija, 5 odraslih i 3 sekcije podmladaka.

Sve je počelo davne 1895., a sinergija između učitelja Bogumila Žugeca i mjesnog župnika stvorila je čvrstu podlogu i temelje za budućnost ovoga društva. Posebno uspješno razdoblje u prošlosti bilo je pod vodstvom još jednog učitelja,  Milana Draškovića, koji je na scenu postavio i ostavio u nasljeđe 'Čučersku svadbu'. Danas se rad društva temelji na izvornim tradicijskim pjesmama, plesovima i običajima iz Čučerja i okolice Zagreba, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Program je bio popraćen snimkama koje je Hrvatska radio televizija zabilježila u nekoliko navrata tijekom 50 godina.