Koncert u povodu godišnjice Prve mirovne inicijative majki

U 18 sati u zagrebačkom Muzeju Mimara održat će se 'Koncert braće, sestara i obitelji mladih glazbenika' u povodu 26. obljetnice Prve mirovne inicijative majki iz 1991.

Na koncertu nastupaju brat i sestra Klara i Vid Krpan, Ozana i Ivo Tikvica, Josipa i Franjo Bilić, Martin Kutnar i obitelj Pavlović - četiri sina zajedno s ocem Božidarom. U duhovnom dijelu programa nastupaju: Čedo i Matija Antolić, sestre Palić, obitelj Nedić i Alan Hržica.

18. siječnja 1991. Dan je mirovnih inicijativa Grada Zagreba, a ovog 18. siječnja obilježav se 26. godišnjica Prve mirovne inicijative majki. Apel su potpisali  građani Grada Zagreba 17. i 18. siječnja 1991.g, njih 64.000 i time ukazali da Hrvatska želi mirno razrješenje nastalih političkih problema na tadašnjem prostoru Jugoslavije. U okolnostima suradnje srbijanskoga vodstva i vrha JNA te daljnje radikalizacije vojnoga vrha JNA i pobunjenih Srba u Hrvatskoj, kao i sve izvjesnije agresije na Republiku Hrvatsku, a uoči isteka desetodnevnog ultimatuma od 9. siječnja da Hrvatska razoruža sve, kako je Beograd tvrdio, 'paravojne postrojbe', pokrenuta je prva mirovna inicijativa - apel majki Predsjedništvu SFRJ te Saveznom sekretaru za narodnu obranu i generalu Veljku Kadijeviću protiv rata u Hrvatskoj. Majke iz Hrvatske pokušale su utjecati na generale jugovojske da odustanu od zločinačkih namjera, odnosno vojnog udara. Autorica apela je majka vojnika Josipa Milas Matutinović, a on je glasio:  'Kako se sudbonosni 19. siječnja približava, mi majke vojnika u jedinicama JNA apeliramo da poštedite nevine živote naših sinova. U ime čovječnosti ne dopustite prolijevanje krvi naših sinova! U ime mira ne tjerajte naše sinove da pucaju u svoju braću, u svoje sestre, u svoje roditelje, u svoje prijatelje! U ime slobode ne dopustite da se politički problemi rješavaju mrtvim tijelima naših sinova! Saberite svoje snage u dijalogu i razumu! Budite savjesni prema našim i vašim mladim, nedužnim sinovima!'

Apel je 17. i 18. siječnja 1991. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu potpisalo oko 64.000 građana, a potom je, 18. siječnja 1991. oko 22 sata, predan tadašnjem članu Predsjedništva SFRJ iz Hrvatske Stjepanu Mesiću, da ga odnese u Beograd.