Ponos Hrvatske - Barbara Novosel

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

Rijetko će koji 12-ogodišnjak pokazati prisebnost, usredotočenost i hrabrost u kritičnoj situaciji. A upravo je sve to pokazala djevojčica iz Velike Gorice i to kad je trebala pomoći vršnjaku. Upoznajte Barbaru Novosel, ponos Hrvatske.
 
Bilo je to jednog ponedjeljka u rujnu. Dan kao i svaki drugi. Dvanaestogodišnja Barbara krenula je u šetnju sa svojom kujicom Kajom. Nedaleko od svoje kuće uočila je da netko leži na cesti. Bio je to dječak iz susjedstva. Njezin vršnjak Marko. Poznaje ga iz škole, zajedno idu u izviđače.

Ja sam ga pitala jel dobro, ali nije mi odgovarao, oči su mu bile otvorene ali nije čuo, prisjeća se Barbara. Zanemarila je, kaže, strah koji je kolao njezinim tijelom. Bez obzira na sve, nije zastala ni sekunde. Prvo sam se skoncentrirala. To smo radili na izviđačima. Postupila sam isto tako kako smo i učili, dodaje.

Nazvala je hitnu, zatim je otišla po Markove roditelje koji žive nekoliko kuća dalje. Zaustavila sam automobil da mi ga pomogne prenijeti u hlad, hitna je došla i Marka su odvezli u bolicu, priča dalje hrabra djevojčica.

Marko je u bolnici proveo nekoliko dana na promatranju. Vrlo brzo vratio se u školsku klupu. Iako nije bio spreman stati pred kameru i sve ponovno prepričati, Barbari je zahvalan jer mu je spasila život.

Kako reagirati u ovakvim situacijama, kaže Barbara,  naučila je u izviđačima. Članica je Turopoljske udruge skauta TUR iz Velike Gorice od šeste godine. Ova hrabra dvanaestogodišnjakinja napominje da je najvažnije ostati smiren.

Barbara ni danas nije svjesna velikog djela koje je napravila. Kaže, svi je hvale i čestitaju joj. Obiteljski prijatelji zovu je Ponos Hrvatske. Ona na sve samo odmahuje rukom i dodaje da je to najnormalnija stvar, pomoći nekome u nevolji, i to bi opet učinila.