Ekipa HRT-a bagerom se probila do zametenog Zavižana

Na Zavižanu, već 43 godine živi motritelj Državog hidrometeorološkog zavoda Ante Vukušić, koji za tjedan dana odlazi u mirovinu. Stekao je kultni status među planinarima. Ovih dana upravo se do njega bilo najteže probiti. Našoj ekipi trebalo je sedam sati da dođe do Zavižana.

Ne zna čovjek u prvom trenutku je li ovo brod koji se probija kroz zapjenjeno more ili more snijega. Mi smo znali ovaj put do Zavižana probijati po 3-4 dana, kaže Mladen Burić iz tvrtke Lika ceste. A dug je samo 17 kilometara. I vjerovali ili ne, i u ovakvim uvjetima ljudi dolaze na Zavižan. Ova hrabra ekipa HGSS-a iz Osijeka već dva dana luta bespućima Velebita na debelim minusima. Zašto?

Zanimljivo je doći vidjeti po ovakvim uvjetima kako to izgleda, objašnjava Dragan Jurić iz HGSS-a Osijek. Njegova kolegica Darija Galinec kaže kako su vidjeli i vučje tragove nas putu.

Na nekim mjestima bager je morao proći više puta kako bi napravio hodnik kroz koji će se zadarska ekipa HTV-a probiti. A probijala se više od 6 i pol sati. Tek nakon 17 kilometara probijanja kroz snijeg, shvatili su zašto je Ante ovdje izdržao 43 godine.

Planina u kojoj sam rođen, to je najljepše i svaki dan je drukčiji, povezanst s obitelji je, što se tog tiče, svaki susret posebna radost, a najgora je studen. A liječnik, prehlade, bolesti...? '86., pa prošle godine i to je to, kaže Ante Vukušić iz DHMZ-a.