Kvar na nekoliko atomskih satova sustava Galileo

Nekoliko atomskih satova u nekim od 18 europskih sustava satelitske navigacije Galileo trenutačno je u kvaru, no to neće utjecati na funkcioniranje navigacijskog sustava, izvijestila je Europska svemirska agencija (ESA). 

Riječ je o osjetljivom pitanju, s obzirom na to da su atomski satovi vrlo važni za nesmetano funkcioniranje sustava satelitske navigacije, europskoga odgovora na američki sustav poznat pod oznakom GPS, rekao je na konferenciji za novinare održanoj jučer u Parizu direktor ESA-e Jan Woerner.

Upravo zbog ovakvih situacija svaki satelit Galileo ima četiri atomska sata. Da bi nesmetano funkcionirao najmanje jedan od četiriju atomska sata mora biti u potpunosti ispravan.

Woerner je kazao da je trenutačno u kvaru devet od sedamdesetdvaju satova te je dodao da do danas, zahvaljujući tako velikom broju atomskih satova nijedan satelit u konstelaciji nije bio izvan funkcije. Pokušavamo otkriti što je uzrokovalo kvarove, kazao je.

ESA još ne zna hoće li, zbog ovog problema, lansiranje predstojećih satelita biti odgođeno. Europski sustav satelitske navigacije Galileo s radom je započeo 15. prosinca 2016. Radi se o sustavu satelita u kojem se metodom geometrijske trilateracije definiraju podaci o poziciji prijamnika satelitskih signala na površini Zemlje.