Ponos Hrvatske - Humana Nova

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

Ivan Božić upravitelj je socijalne zadruge Humana Nova u Čakovcu. Ta neprofitna organizacija već pet godina zapošljava osobe s invaliditetom i dugotrajno nezaposlene kako bi - reciklirali tekstil. Prethodnik su društvenog poduzetništva u Hrvatskoj.
Glazba i zvuci šivaćih strojeva - radno i pozitivno ozračje u čakovečkoj socijalnoj zadruzi Humana Nova. Zadruga ima šesnaest zaposlenih od čega je sedam osoba s invaliditetom, četiri su starije osobe, dvije mlade majke. Na praksi su i četiri Romkinje. Svaka je članica zadruge kreativna na svoj način pa svoje potencijale mogu pokazati osmišljavajući vlastite zanimljive proizvode. Za plemenitu djelatnost zaslužan je Ivan Božić. Ekonomist po struci, iz privatnog sektora stigao je u ovu socijalnu zadrugu 2012. Volontirao je pola godine, dok nisu pokrenuti prvi poslovi, ostvareni konkretni prihodi. 'Sudjelovao sam na jednoj edukaciji gdje sam imao prilike vidjeti dobre primjere koji se bave radnom integracijom i zapošljavanjem u Italiji. Tako se rodila, ajmo reći ljubav prema društvenom odnosno socijalnom poduzetništvu', objašnjava Ivan.

Početna je ideja bila skupljanje tekstila u Međimurskoj županiji. U županiji je10 posto osoba s invaliditetom, a iza vodeće tekstilne industrije koja je propala zbog krize - ostale su stotine kvalificiranih nezaposlenih šivačica.
Od neupotrebljivog tekstila izdvaja se pamuk za industrijske krpe. Dio tekstila donira se potrebitima, ostatak iskorištava u šivaonici Humane Nove za izradu novih uporabnih predmeta - redizajnirane odjeće, šivaju i za druge naručioce, te izrađaju platnene torbe i pamučne majice. Višak tekstila se reciklira. 'Jedna od glavnih misli vodilja je definitivno - dobro je činiti dobro i dobro se dobrim vraća.', kaže Ivan.  
Utirući put domaćem društvenom poduzetništvu, bez ikakvih potpora, subvencija ili olakšica, kao svako drugo poduzeće, preživjeli su i vjeruju kako je najgore iza njih. Upravitelj ima potporu radnika. 'Kako on nama kaže - da bez nas ništa ne bi bilo ostvareno, tako ipak mi njemu naglasimo isto tako da bez njega ne bi bilo ništa ostvareno.' iskreno će Tea Vukelić.
Formulu socijalne zadruge Ivan Božić primjenjuje i u Košarkaškom klubu Mursko Središće, osiguravajući besplatan trening za sve uzraste, potrebne instrukcije školarcima. Humana Nova sudjeluje u osnivanju socijalnih zadruga i u drugim hrvatskim gradovima. Ivan Božić tako pomaže da svijet prepun izazova postane bolje, sretnije mjesto.