Primatima prijeti izumiranje

Od gorila preko lemura do gibona, ukupno 60 posto primata, najbližih čovjekovih biolških predaka u opasnosti je od izumiranja, a znanstvenici tvrde da je to posljedica ljudske aktivnosti, što je potvrdilo nedavno provedeno istraživanje.

'Oko 60 posto od više od 500 vrsta primata pred istrebljenjem je, a brojnost 75 posto primata je u opadanju', rezultati su studije objavljeni u stručnome časopisu 'Science Advances'. Dok znanstvenici prate smanjenje broja jedinki i grupa primata u šumama diljem svijeta, ovo je prva opća slika stanja. Rezultati istraživanja otkrili su da su stvari ozbiljnije nego što se isprva vjerovalo, kaže profesor antropologije na Sveučilištu u Illinoisu, Paul Garber, suautor studije s Alejandrom Estradom s jednoga meksičkog sveučilišta. 'Perspektiva nije pozitivna' kazao je Garber koji se nedavno vratio iz Brazila.
Smanjenje broja primata objasnio je ljudskim aktivnostima, među kojima su lov, rudarstvo i potraga za naftom. Sječa šuma, stočarstvo i ratarstvo pridonose uništenju dragocjenih prirodnih staništa u Africi, Aziji i u Južnoj Americi.

Broj Grauerovih gorila pao je sa 17 000 u 1995. na samo 3800 danas, većinom zbog rudarskih aktivnosti i jer se love zbog mesa. Tu su i hananski giboni koji su naziv dobili po istoimenoj kineskoj pokrajini. Na rubu su izumiranja, a po rezultatima studije ostalo ih je samo tridesetak. U Kini su od 26 vrsta primata čak 22 ugrožene, upozorio je Garber. U svijetu je ostalo samo 10 000 sumatranskih orangutana. Ova je vrsta u razdoblju od 1985. do 2007. izgubila oko 60 posto svojeg prirodnog staništa. Iz istoga razloga među ugroženima je i 94 posto vrsta lemura, osobito onih koji žive na Madagaskaru, jednome od najteže pogođenih mjesta za primate.

Ljudi nastavljaju sa sječom tropskih šuma, izgradnjom cesta, iskopavanjem ruda, lovom, zbog čega primati rapidno gube prirodni habitat, upozorava Garber i izražava zabrinutost i žaljenje što će u idućih 25 godina, ukoliko se ozbiljno ne angažiramo na očuvanja primata, velik broj njihovih raznih vrsta jednostavno nestati. Samo u četiri zemlje: Brazilu, Indoneziji, Madagaskaru i DR Kongu žive dvije trećine svih poznatih vrsta primata na planetu. 'Poljoprivrednim radovima uništava se vitalno prirodno stanište 76 posto svih vrsta primata na Zemlji', upozorio je Garber. Velik problem vidi i u proizvodnji palmina ulja, soje i kaučuka te eksploataciji šuma i njihovo uništavanje zbog stvaranja pašnjaka za stoku. Zbog svega navedenog uništeno je nekoliko milijuna hektara šuma. Neke vrste primata bit će još neko vrijeme zaštićene, a mnoge će nestati u predstojećih nekoliko desetljeća, smatraju znanstvenici, ističući da je studija 'provedena vrlo detaljno i pravovremeno' te da je 'nažalost precizna i točna.