Počinje Sundance filmski festival

Najveći američki festival neovisnog filma Sundance otvara se u četvrtak u Park Cityju, koji u ovo doba godine tradicionalno postaje prijestolnica svjetske nezavisne produkcije. Među filmovima njegova 33. izdanja je i slovensko-hrvatska koprodukcija, kratkometražni film "Noćna ptica" Špele Čadež.

S obzirom da festival promiče kvalitetan i nekomercijalan film, kao i nove talente, Sundance je mnogim autorima omiljeno mjesto za promociju novih filmova i siguran put za stvaranje reputacije u filmskom svijetu.
Ove će se godine ondje prikazati 120 dugometražnih filmova iz tridesetak zemalja, a među redateljima je četrdeset debitanata, od čega dvadeset u natjecateljskom programu.

S obzirom na veliki broj svjetskih premijera - ove ih je godine čak 103, taj festival kao prvi veći u novoj kalendarskoj godini pokazuje koji bi filmovi u ovoj godini mogli biti uspješnice i dobitnici filmskih nagrada, uključivši i Oscare. Filmovi su odabrani između skoro 14 tisuća prijavljenih, među kojima je bilo nešto više od četiri tisuće dugometražnihm od čega je polovica prijava stigla iz SAD-a, a ostali iz drugih zemalja.

Osnivač Sundancea, proslavljeni američki glumac Robert Redford rekao je u povodu početka festivala kako nezavisni autori svoju strast, kreativnosti i energiju usmjeravaju na pričanje svojih priča i otkrivanje novih područja. Ovogodišnji festival zrcali svaki korak tog putovanja i pokazuje kako umjetnost može pokrenuti, potaknuti i povezati ljude diljem svijeta, dodao je.

Cate Blanchett u "Manifestu" ima trinaest uloga

Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca, koji tek trebaju pronaći svoj put do kina. Predviđa se da bi pozornost publike mogao privući film "Manifesto" Juliana Rosefeldta, u kojem Cate Blanchett glumi trinaest različitih uloga iz svakodnevnog života, citirajući neke od najpoznatijih dijelova različitih umjetničkih manifesta.

Program premijera donosi i komorni film "Beatriz at Dinner" Miguela Artete, sa Salmom Hayek u naslovnoj ulozi te poslijeratnu priču "Mudbound" Dee Rees, nastala prema romanu Hillary Jordan. Tu je i metafizički triler "Discovery" Charlieja McDowella koji propituje što bi ljudi napravili kada bi postojao dokaz za život poslije života, a u kojemu glumi Robert Redford, Jason Segel, Rooney Mara. Kao mogući hit u umjetničkim krugovima među premijerama se najavljuje film "Call Me by Your Name" Luce Guadagnina, koji prati seksualno buđenje jednog sedamnaestogodišnjaka na obiteljskom ljetovanju u talijanskoj vili.

S 14 filmova Sundance će svoj dokumentarni program posvetiti posebnoj temi klimatskih promjena, a iako je Redford uvijek inzistirao na nepolitičnosti festivala ovaj ga put nije mogao zaobići sveprisutni Donald Trump. U filmu "Trumped: Inside the Greatest Political Upset of All Time," prikazuju se događaji iz pozadine Trumpove predsjedničke kampanje i njegove neočekivane pobjede nad Hillary Clinton.

Na prestižnom festivalu sudjeluje i slovensko-hrvatski animirani film "Noćna ptica" Špele Čadež, koprodukcija Finte Filma, RTV Slovenije i Bonobostudija, koji će se nakon uspješnog festivalskog puta prikazati u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji među 68 filmova. Noćna ptica iz naslova je jazavac kojega s ceste pokupi policijska patrola misleći da je mrtav, no on je samo mrtav-pijan. Nakon što se neobično biće probudi stvari postaju još čudnije.

Festival će na svečanosti 28. siječnja dodijeliti 28 nagrada najboljim filmovima, dok će se kratkometražni uratci nagraditi na odvojenoj ceremoniji, 24. siječnja. Njegovo prošlogodišnje izdanje privuklo je 46,6 tisuća posjetitelja, a Utahu zaradilo oko 143 milijuna dolara.