Dan mimoza na Cvjetnom trgu

U cilju prevencije raka vrata maternice, od kojega u Hrvatskoj svakoga dana obole tri a umre jedna žena, na zagrebačkom Cvjetnom trgu po deseti puta će se održati Dam mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a cilj mu je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, te da su redoviti ginekološki pregledi, odnosno papa test, nužni za očuvanje njihova zdravlja.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života, a u 2015. od te je zloćudne bolesti umrlo 111 žena. Prema podacima Registra za rak, u 2014. je oboljelo 307 žena.

Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba.
O desetom Danu mimoza i Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su  Dinka Nakić, dr. med., epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Portolan Pajić, dr. med., voditeljica Odjela za zdravstvo zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo te prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.