Egzotična zima u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zima je doba godine koje donosi promjene. Ne samo u našem kraju nego diljem svijeta. I dok će mnogi pomisliti da je sve usnulo, iz zagrebačkog Zoološkog vrt pitaju 'Ma tko spava zimi?!'.

Medvjedi, sove, crveni pande, lavovi, deve, leopardi… svi su budni. A tek životinje tropskih krajeva. Zimski ugođaj otkriva drugu stranu Zoo vrta, a koliko je svaka životinja posebna, što se kod njih promijenilo  i kako provode svoje zimske dane možete otkriti tijekom 'Egzotične zime u Zoo vrtu'.

'Egzotična zima u Zoo vrtu' je naziv za događanja, brojne radionice i sve edukativne programe koji će se tijekom zime održavati u Zoo vrtu. Ovaj je program započeo izložbom 'Zima oko svijeta' koju je posjetilo više od 3000 posjetitelja, a nastavlja se sve do kraja veljače 2017. i to vikendima od 11 do 15 sati.

Tako već ovaj vikend, 21. i 22. siječnja, možete uživati u 'Tragovima u snijegu'. Snježni pokrivač nerijetko je jedini način da se prate životinje u divljini, posebice one jako rijetke i 'nevidljive' poput risa. Kako izgledaju tragovi životinja, te kako pomoću njih možemo saznati skoro sve o životinji, a da je uopće ni ne vidimo, saznajte na edukativnom punktu s brojnim preparatima i tragovima, dođite u bliski kontakt sa zmijom, a na kreativnoj radionici izradite hranilice za ptice koje će im pomoći u ovim zimskim mjesecima.

Idući vikend, 28. i 29. siječnja upoznajte 'Nebeske letače'. Prije nego što se ptice počnu vraćati s juga, pripremite se za njihov dolazak i izradite kućice za ptice. Koliko kućice moraju biti velike, koliki mora biti otvor za koju vrstu pticu i druge praktične savjete saznajte dok izrađujete svoju kućicu. Na edukativnom kutku dodirom perja i jaja raznih ptica i drugih preparata pobliže upoznajte ptičji svijet, a sličnosti između ptica i gmazova saznajte kroz kontakt s gušterom bradatom agamom.

Prvi vikend u veljači (4. i 5. veljače) posjetite Dan močvarnih staništa. U utorak 2. veljače obilježava se Svjetski dan močvarnih staništa. Ovaj je dan proglašen 1971. godine te je do sada konvenciju potpisalo 158 država diljem svijeta. Iz ovog razloga i zagrebački ZOO svake godine obilježava ovaj važan dan te će upoznati posjetitelje s važnošću ovih ugroženih područja i životinjama kojima je ono neophodno za život.

Tropski vikend dogodit će se 11. i 12. veljače. Upoznajte životinjski svijet kišnih tropskih šuma na brojnim edukativnim punktovima sa raznim preparatima, od krzna deve i risa, perja i jaja ptica, pa sve do lubanja i kostura, a sigurno će najzanimljiviji biti kontakt sa zmijom i kornjačom.

18. i 19. veljače otputujte na Čudesni otok Madagaskar i od dukatora saznajte razne zanimljivosti o ovom, bioraznolikošću bogatom području Zemlje. Na edukativnom kutku možete saznati razne informacije, a na kreativnoj ćete radionici sudjelovati u izradi hranilica za životinje koje se u Zoološkom vrtu koriste za obogaćivanje životnog prostora životinja.