Ponos Hrvatske - Miroslav Vrankić

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

Danas upoznajmo Miroslava Vrankića, profesor na riječkom Tehničkom fakultetu. Ovaj mladi informatičar zaslužan je za nekoliko tehnoloških pomagala kojima se olakšava život osobama s invaliditetom. I ne čudi stoga što je mladog profesora Google uvrstio među 100 najvećih pokretača promjena u ovom dijelu Europe.

Taj samozatajni mladi znanstvenik svojim tehnološkim znanjem, ali i velikim srcem želi pomoći potrebitima, a kao veliki  stručnjak  u elektronici i digitalnoj obradi signala, spiritus movens je projekta 'Servus'  - kojim želi modernu tehnologiju staviti u znatno poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom.
 
'Krenulo je tako da sam spojio svoje tehničko znanje s idealom pomaganja ljudima i došao na ideju da potražim gdje bi potrebe moglo biti i poceo sam volontirati u Caritasu i našao sam jednu osobu , gospodina u kolicima koji je s rukama mogao jako malo i tako je došla ideja da se razvije sustav za upravljanje kućom pomoću govornih naredbi.', objašnjava profesor.

Radi se o projektu Servus, upravljanju kućom uz govor za osobe s invaliditetom koje ne mogu ništa sa svojim rukama, ne mogu svojim tijelom ili vrlo malo m,ogu i uz pomoć govornih naredbi mogu upravljat svojom okolinom. Volontiranje je kaže,  jako dobra stvar i svima preporučuje da barem jednom pokušaju volontirati. Ljudi se često, tvrdi, zatvaraju u svoje probleme i svoje male svjetove, a pomaganje drugima ruši te zidove i stavlja stvari u pravu perspektivu.

Priznanje, bilo kakve vrste, ovaj znanstvenik i čovjek velika srca,  itekako zaslužuje. No, ne staje. Novi je projekt već u povojima. Trenutačno ovaj "dobri profesor" zajedno sa svojim timom stvara novi softver koji će potpuno paraliziranim osobama, koje ne mogu govoriti, pomoći u komunikaciji. Laički rečeno, komunikacija mislima! I uvijek uz isti poticaj i istu ideju - pomozi čovjeku, dobrota pokreće svijet! A Miroslav Vrankić to je itekako već dokazao.