Udruga Aurora pomaže djeci s rascjepom kralježnice

Aurora - udruga roditelja i djece sa spinom bifidom osnovana je 2008. godine. Ciljevi udruge su razmjena iskustava i pomoć svima koji se susreću.

Spina bifida je zapravo pojam koji označuje urođeni rascjep neuralne cijevi, odnosno kralježnice. Dakle sve počinje još intrauterilno dok se razvijaju svi organi. Dakle kod spine bifide dolazi do ne-sraštanja kralježnice u prvim tjednima trudnoće i djeca koja se rode s tim rascjepom označuju se kao djeca koja imaju spinu bifidu, objašnjava Vesna Kumanović, medicinska sestra i predsjednica Udruge.

Ta se novorođenčad operira odmah drugi dan života.U neuro-kirurškoj operaciji dolazi do zatvaranja tih kanala i kasinije kreće multidisciplinarna skrb za takvo dijete. Spina bifida najčešće oštećuje donji dio kralježnice pa oboljeli imaju mnogo fizioloških problema - s mjehurom, crijevima i nogama.

Okupljanjem u udruzi ovi hrabri ljudi žele se educirati, zajedno vježbati, družiti se i smijati. Tako su nedavno svojim malim borcima organizirali druženje na klizalištu s   hokejašima kluba Medveščak. Sport je vrlo važan dio terapije. Uz dobre terapeute i roditelje, potpore ne nedostaje! Neki od oboljelih su i volonteri.

Uz uobičajene terapije i vježbe koje rado izvodi, Roka se snažno dojmilo druženje s hokejašima. Gledajući ljubav malenog Roka i majke Tajane spoznali smo da se uz mnogo obostranog truda, vježbanja i rada baš sve može! Oboljelima i njihovoj obitelji Udruga pruža veliku pomoć i, važno je znati, svi su dobrodošli.