Upoznajte Antu Vardiću 'Čarapicu'

Anti Vardiću iz okolice Đakova nema ravnog, izrađuje ukrasne stolnjake i ručne radove, vrstan je kuhar, a peče najukusnije kolače, pogače i peciva. Brine se za stado ovaca te obrađuje zemlju. Profesionalac je i kada je riječ o izradi čarapa koje su tražene u cijelome svijetu.

Životopisno i brdovito selo Majar bilo bi sasvim obično da u njemu ne živi Anto Vardić, poznatiji i kao Čarapica. U njegovu kraju nema tko nije čuo za njega. Antin dan počinje u 6 sati, obrađuje 35 jutara zemlje kako bi prehranio 150 ovaca, čiji se broj svakodnevno povećava.

Nadimak 'Čarapica' dobio je jer je stručnjak je za pletenje čarapa. Plesti je naučio vrlo rano, a najvažnija je ističe, volja. Njegov talent prepoznale su brojne folklorne skupine, a nedavno je stigla i narudžba iz Australije. Jedini zahtjev je da čarape budu od prirodne vune, što za Antu nije problem. Muške čarape izradi u jednom danu, dok su ženske ipak malo kompliciranije.

Izrađuje on i stolnjake te odlično kuha, no izrada čarapa ponajviše ga opušta. Živi od onoga što sam uzgoji i proizvede. Tijekom zime čarape su mu jedini izvor prihoda, a socijalnu pomoć odbija.

Iako mu nije lako, skromnost ga tjera dalje. Trebaš samo dušem i srcem bit zadovoljan i to je najvažnije, ističe. I samo da ga još, kaže, dugo posluži zdravlje.