Amateri KUD 'Vrhovje župe Dubranec' u Komediji


U zagrebačkom kazalištu Komedija u 19.30 izvodi se komedija 'Prijatelji' autora Izvora Oreba i njegove supruge Emilije Karlavaris. Predstavu izvode glumci amateri iz Kulturno-umjetničkog društva 'Vrhovje župe Dubranec' iz Donjeg Dragonošca.

Autori predstave 'Prijatelji' su Izvor Oreb, kipar, slikar, pjesnik, pisac i skladatelj i njegova supruga Emilija Karlavaris, akademska slikarica i kiparica. Izvor i Emilija žive u Lûčelnici kod Pisarovine. Zato je načelnik općine Pisarovina inicirao suradnju Izvora Oreba i KUD-a Vrhovje župe Dubranec. Prvi put su predstavu izveli u Pisarovini uz Dan općine koji je 11. studenog. KUD-ovci su sami vježbali, pomagali su Izvor i Emilija.

Predstava 'Prijatelji' govori o susjedima posvađanima oko zemlje. S vremenom dolazi naš iseljenik iz Amerike i pokaže se da je zemlja zapravo njegova. Dok traju prepucavanja, iskrsne nekoliko ljubavi između aktera, a na kraju se svi pomire.

Kulturno umjetničko društvo Vrhovje župe Dubranec nosi ime područja na kojem djeluje i župa kojoj pripada. Sjedište je Kulturno umjetničkog društva u Donjem Dragonošcu, naselju Vrhovja, gradske četvrti Brezovica grada Zagreba u čijem se, novoobnovljenom Domu kulture odvijaju sve aktivnosti KUD-a.

Danas KUD broji stotinjak članova, a postoji od 2001. godine. Razvio se iz crkvenog zbora Sv. Cecilija, čiji je osnivač bio vlč. Ivan Lovrić. Svoje aktivnosti KUD ostvaruje kroz pet sekcija: dječja folklorna, odrasla folklorna, tamburaške sekcije za odrasle i za djecu te izvorna pjevačka skupina.