Je li evidencija cjepljenja djece dovoljno kvalitetna?

Evidencija cijepljenja pasa i mačaka radi se bolje i kvalitetnije nego kod djece - tvrde to u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata. Prozivaju pedijatre da detalje u knjižice imunizacije ili uopće ne navode ili ih upisuju nečitko, pa se u slučaju reakcija na cjepivo, koje su sve češće, ne zna o kojoj je seriji cjepiva riječ, kako bi se spasio život djetetu, a cjepivo povuklo s tržišta.

Dogodi li se reakcija na cjepivo, u psećim knjižicama, na malim naljepnicama, jasno su vidljivi svi podaci o njemu i proizvođaču - u dječjim knjižicama imunizacije ne piše mnogo toga, žale se roditelji, a ono što piše obično je nerazumljivo.

Možda je pretjerano, ali ispada, kažu, da su kućni ljubimci važniji od djece ili su veterinari savjesniji od pedijatara. Za Hrvatsku udrugu za promicanje prava pacijenata ovo je još jedan u nizu primjera traljavosti hrvatskoga zdravstvenog sustava.

Nema razloga za prozivanje ni za paniku, kažu pedijatri. Svako cjepivo koje prime mali pacijenti ne upisuje se samo u knjižicu koja ostaje kod roditelja. Sve se evidentira na još dva papiranata kartona te uvodi u računalo. Svaka doza cjepiva pod nadzorom je i županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U udruzi, međutim, upozoravaju kako se od prestanka rada Imunološkog zavoda rabi isključivo uvozno, nedovoljno istraženo cjepivo. Nuspojave kod djece sve su češće i ozbiljnije, pa kad se roditelji već odluče na cijepljenje, imaju, ističu, pravo znati što je njihovu djetetu ubrizgano u organizam.