Slatka kuharica: Konavoska mantala

Mantala je tradicionalna konavoska slastica koja se radi od ukuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna. Tako kaže štura definicija.

Samo, tko to mošt krade muškarcima i tko ga još uvijek ukuhava? I koji je varenik za mantalu najbolji!? I kakva je to slastica što se pravi u jesen da bi se za Božić u njoj uživalo!? Sve će to Patri šapnuti Kata Klarić iz Konavala.Mantala

Sastojci za mantalu:

2 l varenika
500g krupno mljevenog pšeničnog brašna 
4 - 5 klinčića
kora od limuna
¼ muškatnog oraščića
2-3 klinčića
malo cimeta

Postupak varenik:
Osnovni sastojak za pripremu je ukuhani mošt (varenik) od crnih sorti vina (palvac, kadarun, dalmatinka). Grožđe se ubere (otrga), samelje i istoči sok (mošt), koji se ukuha na trećinu početne količine i tako se dobije varenik.
Postupak mantala:
Pripremi se krupno mljeveno brašno od domaće pšenice (predrta pšenica), dodaje se lagano u varenik i ukuhava uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne (15-20 min). Dodaju se sitno nasjeckani orasi, klinčići, muškatni oraščić i korica od domaćeg limuna. Kad je smjesa dovoljno gusto ukuhana (drvena kuhača u njoj mora stajati uspravno), izlije se u drvenu škrabicu iznutra obloženu mokrom kuhinjskom krpom i posutu cimetom. Cimetom se pospe i cijela površina slastice i suši se par dana u prozračnoj prostoriji. Poslužuje se na listovima domaće naranče.Petrina mantala

Žele od grožđa:

2 l soka od grožđa
8 g agar-agar
cimet po želji
klinčić po želji
Keks s orasima:
200 g oraha
150  ml soka od grožđa
300 g šećera u prahu
110 g brašna
1 žlica otopljenog maslaca
cimet  po želji
Dekoracija:
limunova korica
varenik
grozd crnog grožđa
menta

Postupak žele od grožđa:
Pomiješati sok od grožđa, agar agar, cimet i klinčić. Zakipiti na vatri dvije minute pa maknuti s iste. Sipati u kalupe pa staviti u  hladnjak da se stisne.
Postupak keks s orasima:
Otopiti maslac u mikrovalnoj pečnici. Nasjeckati orahe. Pomiješati šećer u prahu, brašno, otopljeni maslac,sok od grožđai sjeckane orahe. Stavljati na papir za pečenje po jednu žličicu i posuti na vrh malo cimeta. Peći dok ne dobije zlatno-smeđi rub, na 180 stupnjeva, oko 5-6 minuta.
Postupak serviranje i dekoriranje:
Vrh želea ukrasiti komadima keksa sa orasima. Po tanjuru za serviranje, poškropiti varenik. Iznad tanjura naribati limunovu koricu, i tanjur dekorirati komadićima grožđa i listićima mente.

I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.