Bučino ulje - gastronomski hit

Polja miruju, no ne i poljoprivrednici. Ovo je bila iznimno bogata i rekordna godina u berbi buče ili tikve, a u zimsko vrijeme uljare su u pogonu i iz bučine se koštice proizvodi kvalitetno, ali i cijenjeno i skupo bučino ulje.
U mjestu Vidovec u Varaždinskoj županiji ovih se dana širi opojan miris bučina ulja. Usred mjesta mala je uljara koja ovih dana radi punim kapacitetom. Od Nedeljanca i Črešnjeva do Lukavca i Cerja vrijedni su poljoprivrednici donijeli sjemenke - na preradu. Danas su popularne 'kuščice' golice, nekad pak one s ljuskom, koje su se cijele zime - 'luzale'. Pa su tikve i sve češće prisutne na našim poljima. Ipak, prošlogodišnji mraz nekima je - pomrsio račune. No za mnoge godina je bila plodna. Uvjerili smo se u to i u Strmcu Podravskom kod obitelji Patrčević gdje se radi od jutra do mraka. Kupci im dolaze i iz Slovenije i Austrije. Bučino je ulje gastronomski hit. Miješa se sa sladoledima, Austrijanci prave pivo, a u posljednje vrijeme nezaobilazan je dodatak - ribljim specijalitetima.