Ponos Hrvatske - Spasioci iz Cavtata

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

Cavtatska riva ljeti je puna jahti i jedrilica. Zimi prazna, ali idealno mjesto za prisjećanje toga dana proteklog ljeta kada su tri junaka naše priče, Boris Bobo Obradović (48), njegov sin Bruno (22) i prijatelj Denis Braičević (32), spasili život argentinskom turistu. Po orkanskoj buri riskirali su svoje živote da bi spasili nepoznatog turista iz Argentine koji nije bio oprezan pa je umalo izgubio život.

Kažu da takvu orkansku buru, kao 15. srpnja lani, ljeti nisu doživjeli. Bila je to prava zimska orkanska bura usred ljeta. Više turista iz Argentine jedrili su na kruzeru Darwin. Brodovi su se povukli s mora zbog oluje, a oni su ostali iza otoka Mrkan gdje je bilo mirnije. Puklo im je jedro, a njega je sajla je udarila po prsima. Bio je pri svijesti, ali nije mogao komunicirati. Na poziv Lučke kapetanije krenuli smo prema njima. Od bure nismo mogli pričati ni mobitelom ni motorlom, niti smo se međusbno mogli čuti. Nosilo nas je kao na luftiću. Tek iz trećeg pokušaja smo im se uspjeli približiti. Stavili smo ga na naš gliser, a s nama su pošla i dvojica članova posade s njihovog broda. Jedva smo se vratili nazad. Vjetar i valovi dizali su nam provu. Gliser je stalno bio u zraku, pričaju Bobo, Bruno i Denis o velikoj opasnosti kojoj su bili izloženi tijekom akcije.

Argentinac je dobio ozljede rebara i prsnog koša, te su ga prebacili u dubrovačku bolnicu. Potpuno se oporavio, a ovi morski vukovi kažu kako bi u slučaju potrebe sve ponovili.

Mi smo stalno na moru. Znamo plivati, pa i ne razmišljamo da nam se nešto može dogoditi u tom trenutku. Proradi adrenalin pa i ne razmišljamo o posljedicama kada treba nekoga spašavat, kazao je Denis.

Sva trojica ponosni su što su za svoju hrabrost dobili nagradu Ponos Hrvatske i kažu da im je to prvo priznanje za trud. Naravno da bih to ponovio. Puno i ne razmišljaš u takvim situacijama. Znamo da se to može dogoditi svakome tko je na moru, a i mi smo stalno na moru, zaključio je Bobo.