Filmom 'Goonies' otvoreno drugo izdanje festivala KinoKino

Projekcijom filma 'Goonies' Richarda Donnera u kinu Europa otvoren je Međunarodni filmski festival za djecu 'KinoKino' na kojem će do 26. veljače biti prikazano tridesetak kratkometražnih i dugometražnih filmova, a većina programa posvećena je ekranizacijama književnih predložaka.

Festival su otvorili dvoje glumaca iz hrvatskih filmova u programu, Marko Tocilj - Koko iz 'Uzbune na Zelenom Vrhu' i Cvita Viljac  - Anka iz istoimenog filma.

Direktorica festivala Selma Mehadžić rekla je u ime organizatora, Zagreb Film Festivala i Kina Europa, kako je KinoKino Festival jedan od njihovih najdražih projekata, jer se radi za djecu, koja su najiskreniji gledatelji i kritičari, budući filmofili.

U projekciju filma koji je nakon više od trideset godina i dalje zanimljiv djeci, gledatelje je uveo filmolog Nikica Gilić, opisavši ga kao djelo nastalo u kombinaciji uvijek popularnih piratskih filmova i filma za djecu. Ti mali socijalno neprilagođeni junaci na margini društva, iako su pritisnuti bešćutnim svijetom odraslih, trude se naći neki svoj smjer, a nalaze ga u pustolovinama i svijetu koji stvorile knjige i fillmovi, ustvrdio je Gilić, dodavši kako je ta filmska priča toliko dugotrajna i moćna da se može prenositi iz stoljeća u stoljeće.

U idućih pet dana festival, koji nastoji drugačijim doživljajem odlaska u kino privući nove generacije kino publike, izmijenjivat će na velikom platnu Kina Europe tridesetak filmova dugog i kratkog metra, a za nagrade se natječe osam recentnih naslova.

Program ovogodišnje konkurencije održava se u znaku filmskih obrada kultnih dječjih romana koji već generacijama ne silaze s popisa najomiljenijih, kao i junaka koji na različite načine pokušavaju spasiti svijet.

U konkurenciji je i hrvatski 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' u režiji Čejen Černić, svojevrsni prednastavak hit-serijala utemeljenog na popularnim romanima Ivana Kušana o malom detektivu Koku, te njemački film 'Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh' Andreasa Dresena, adaptacija istoimene dječje knjige Jamesa Krüssa.

Neposredno uoči početka službene kinodistribucije festival donosi još jedan hrvatski film nastao na temelju književnog predloška - 'Anka' Dejana Aćimovića, snimljen prema romanu 'Anka Brazilijanka' Mate Lovraka.

Tu su i švedski film 'Moje grčko ljetovanje' redateljice Lise James Larsson o kretskoj avanturi dječaka iz Stochkolma, 'Najbolji špijun' nizozemskog majstora filmova za djecu Pietera van Rijna, 'Fannyno putovanje' francuske redateljice Lole Doillon, temeljen na stvarnim događajima i indijski 'Badminton' Mehrana Amrohija. Nizozemski film 'Dan kada je moj otac postao grm' Nicole van Kilsdonk, snimljen je u koprodukciji s Hrvatskom, a u njemu se pojavljuju i domaći glumci Jan Kerekeš i Hrvojka Begović.

Filmovi se natječu za KinoKino nagradu za najbolji film profesionalnog žirija, KinoKino nagradu za najbolji film prema odluci dječjeg žirija, a dodjeljuje se i Nagrada publike te posebna priznanja.

Izvan konkurencije, na zatvaranju festivala, prikazat će se francuski film 'Moj život kao tikvica', animirana pustolovina o dječaku koji završi u domu za nezbrinutu djecu. Izvan konkurencije prikazat će se nagrađivani animirani hit-film koji konkurira za Oscara, 'Moj život kao Tikvica' Claudea Barrasa.

'Moj prvi odlazak u kino' poseban je filmski blok kratkih igranih i animiranih filmova za predškolski uzrast koji se prvi put susreće s filmovima na velikom platnu. Uz gledanje filmova djeca mogu sudjelovati u izradi filmskih 'diplomica' koje će ih podsjećati na njihovo prvo festivalsko filmsko iskustvo.

Za odrasle koji prate djecu u kino osmišljen je 'Program 18+' u u dvorani Müller, gdje će se prikazati dva filma, 'Žena kojoj sam čitao' nagrađivanog britanskog redatelja Stephena Daldryja, na kojoj će biti i David Kross, jedan od glavnih glumaca u filmu i član žirija te, pretpremijerno uoči kino distribucije, novi film jednog od najzanimljivijih redatelja nezavisne američke kinematografije, 'Ljeto u Brooklynu' Ire Sachsa.

U programu 'Svaki dan otkrivam' u suradnji s HRT-om će se prikazati osam filmova kratkoga metra, nastalima u sklopu eurovizijskog projekta Drame za djecu od 10 do 13 godina. Dva odabrana filmska klasika za djecu predstavit će u programu 'Klasici s gostima' književnica Sanja Pilić i filmolog Nikica Gilić, u okviru kojega se predstavljaju filmovi 'Goonies' i 'Emil i detektivi', nastao prema slavnoj knjii Ericha Kästnera.

Festival ove godine ima dva žirija, tročlani profesionalni, u kojemu su njemački glumac David Kross, redatelj i glumac Mario Kovač, te hrvatski ilustrator i redatelj Milan Trenc te peteročlani dječji žiri.

Djeca starija od deset godina moći će sudjelovati u raznovrsnim radioničkim sadržajima, ovladati osnovama pisanja filmske kritike, izrađivati scenarij za film prema literarnom predlošku ili otkrivati skrivene prostore i audiovizualna obilježja vlastitoga grada. Svim generacijama namijenjen je kviz koji će voditi Mario Kovač.

Festival organizira kreativni tim Zagreb Film Festivala, a inspiracija je bilo gradsko kino kao multifunkcionalni prostor, gdje osim kinodvorana svi prostori mogu biti korišteni kao mjesta učenja, druženja, razgovora, razmjene dojmova i zabave.