Nacionalni park Krka slavi rođendan

U 32 svjećice na torti puhat će danas zaposlenici Nacionalnog parka Krka. Na današnji dan prije 32 godine, Krka je proglašena nacionalnim parkom. Tim povodom otvara se i virtualna izložba 'Prošlost i sadašnjost Krke'.

110 četvornih kilometara Parka skriva veliko blago. Sedam sedrenih slapova temeljni su fenomen, a upotpunjuje ga bogata prirodna, kulturna i povijesna baština šibensko-kninskoga kraja. Zbog iznimne prirode i biološke raznolikosti - 1985. područje oko Krke proglašeno je nacionalnim parkom. Bogatstvo biljnoga i životinjskog svijeta opisano je u 80-ak znanstvenih studija. 'Mi smo istražili 65 špilja unutar parka. Pronašli smo 175 organizama od toga su 30-ak endemi. Među njima imamo i novih vrsta i to su stenoendemi. Žive samo na jednom mjestu na svijetu, a to je pojedina špilja u Nacionalnom parku Krka.', objašnjava stručni voditelj Drago Marguš.

Zbog te vrijedne faune Dinaridi su svjetsko odredište znanstvenika. Takvo prirodno bogatstvo privlači mnogobrojne turiste. Lani je park posjetilo milijun i sedamdeset tisuća ljudi. Mnogo se ulaže u ponudu gornjeg toka rijeke Krke. Tako da trećina posjetitelja obilazi nove lokalitete. Iznimno je važna i suradnja s lokalnim stanovništvom. Izravno ili posredno - od Krke danas živi tisuću obitelji.