Studenti stomatologije - volonteri u Africi

Otići na drugi kraj svijeta i pomagati drugima - upravo to će napraviti studentice stomatologije Ema Prohić i Patricija Peulić. U sklopu organizacije Dentisttheworld u ožujku ću otići u Zanzibar i educirati djecu i odrasle o brizi za zube i liječiti ih.

Dentisttheworld
je neprofitna udruga koja se bavi organiziranjem volonterskih stomatoloških kampova u zemljama lošijeg socijalnog i ekonomskog stanja. Cilj organizacije je podijeliti znanje, ambicije i strast o stomatologiji s ljudima iz cijeloga svijeta koji su u potrazi za pomoći. Radi se na prevenciji oralnih bolesti, edukaciji i treniranju lokalnih liječnika i stomatološkoj terapiji na licu mjesta.

Humanitarni kamp u Zanzibaru isključivo je specijaliziran za stomatologe ili studente stomatologije, ima 25 volontera i traje od 21. do 31. ožujka. No njegova realizacije ne bi bila moguća bez sponzora. Od njihovih donacija kupuju materijale poput četkica, pasti, stomatoloških materijala poput adheziva, kompozita, amalgama, svrdala i anestetika. Prosječno po jednom volonteru potrebno je oko 12 tisuća kuna (za osiguravanje puta, smještaja, pribora, materijala). 

Ciljevi ovog kampa su prevencija, edukacija, profilaksa (sprečavanje karijesa, radi čega će provoditi fluoridaciju - premazivanje dječjih zubi fluorom), u tri afričke klinike vadit će i popravljati zube te educirati tamošnje priučene zubare, koji su prošli samo tečaj za vađenje zubi. 

U suradnji s drugim organizacijama kamp su održali i u Nepalu, Tanzaniji i Mozambiku. Uz sve to, trenutačno skupljaju donacije za kupnju stomatološke stolice koju će poslati u izbjeglički kamp u Grčkoj.