Uskoro izdanje dosad neobjavljene bajke Marka Twaina

Rukopis bajke na 16 stranica koju je za svoje kćeri napisao Mark Twain objavit će se ove godine u Velikoj Britaniji u povodu 150. godišnjice izdavanja prve knjige autora 'Pustolovina Huckleberry Finna' piše Guardian.

Twain je napisao brojne priče i bajke za vlastitu djecu, no 'preživjela' je samo jedna koju je slavni spisatelj nazvao 'The Purloining of Prince Oleomargarine' (Krađa princa Margarina). Priču za koju se dugo vjerovalo da je izgubljena, dovršio je autorsko-ilustratorski tim Philip i Erin Stead. Izdavačka kuća 'Doubleday' objavila je da se u priči izmjenjuju teme pomaganja, dobrote, hrabrosti i suosjećanja nasuprot tiraniji, uz puno satire. Bajku je 2011. slučajno otkrio jedan student među arhivskim materijalom, proučavajući Twainova pisma i ostale pisanih dokumenata koji se čuvaju na kalifornijskom sveučilištu Berkeley.

Iako je Twain kćerima prije spavanja ispričao bezbroj priča, obično izmišljenih u trenutku na zahtjev djevojčica, vjeruje se da je ovo jedina preostala zapisana.
'Izdati novu Twainovu priču u današnje je vrijeme izniman literarni događaj. Kad mi se prvi put ukazala prilika da pročitam nešto Twainovo što je još neobjavljeno, nisam mogao vjerovati da u rukama držim njegov rukopis', rekao je za Guardian Frances Gilbert, zamjenik direktora izdavačke kuće Random House Books za mlađe čitatelje koji je redigirao knjigu.

Vrijedna knjiga objavit će se 26. rujna, na 150. godišnjicu objave Twainove prve knjige iz 1867. - zbirke kratkih priča pod nazivom 'Slavna žaba-skakalica iz Calveras Countyja'. U razdoblju između 1876. i 1884., Twain je objavio većinu svojih najboljih i najpoznatijih djela: 'Tom Sawyer' (1881.), 'Kraljević i prosjak' (1882.), 'Život na Missipiju' (1883.) i 'Huckleberry Finn' (1884.), nastavak 'Toma Sawyera' koji se smatra njegovim najboljim djelom.