Polanski odustao od predsjedanja Cesarima zbog pritiska feministica

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski odustao je od predsjedanja svečanom 42. ceremonijom dodjele prestižnih filmskih nagrada Cesar, koja će se održati 24. veljače u Parizu, zbog, kako je kazao "neopravdane polemike" o njegovu imenovanju što su je potaknule feminističke udruge, stoji u priopćenju objavljenom u utorak. 

Redatelja filmova "Tess", "Pijanist" "Rosemaryna beba" i "Chinatown" i dobitnika brojnih prestižnih filmskih nagrada, američki sud optužuje za silovanje maloljetnice 1977. Feminističke udruge pozvale su prošli tjedan na prosvjedne skupove na dan dodjele Cesara ispred dvorane Pleyel u Parizu, gdje se svečanost održava.

Peticija na stranici change. org za smjenjivanje Romana Polanskog s funkcije predsjednika Cesara do danas je skupila 60.000 glasova potpore. Francuska ministrica za ženska prava Laurence Rossignol prošli je tjedan kazala da je izbor francusko-poljskog redatelja za predsjednika svečane dodjele najviše francuske filmske nagrade, iznenađujuć i šokantan.

Iznenađuje i šokira činjenica da silovanje u životu jednog muškaraca nema nikakvu težinu. Takav izbor svjedoči da su oni koji su ga odlučili imenovati predsjednikom Cesara, indiferentni u pogledu optužnice za koju ga se tereti, rekla je Rossignol na radiju France Culture. Organizatorima ništa ne znači što je u Sjedinjenim Državama Polanski optužen za silovanje trinaestgodišnjeg djeteta, dodala je i zaključila da ta odluka potvrđuje tezu feministica da živimo u kulturi silovanja.

Polanski je rođen u Fransukoj, a roditelji su mu bili Poljaci. U dobi od 43. godine 1977. je u Kaliforniji optužen za silovanje trinaestgodišnje adolescentice. Oslobođen je uz jamčevinu nakon što je proveo u zatvoru 42 dana i pobjegao iz Sjedinjenih Država prije izricanja presude. Danas ima 83 godine i živi u Francuskoj sa suprugom glumicom Emmanuelle Seigner.