Preminuo književnik i dugogodišnji urednik i scenarist na HRT-u Mladen Bjažić

Danas je u 93. godini umro naš kolega Mladen Bjažić. Radio je kao novinar i urednik dječjih listova. Na Televiziji Zagreb suradnik je od 1958., potom urednik Programa za djecu od 1960. do 1979. te pomoćnik odgovornoga urednika Igranoga programa od 1979. do 1988. godine. Postavio je i pisao scenarije za kultnu dječju seriju Mendin program.

Pisao je pjesme, pripovijetke i igrokaze, radijske i televizijske drame te znanstveno-fantastične i kriminalističke romane u suautorstvu sa Zvonimirom Furtingerom, s kojim je napisao i jednu od prvih dramskih serija Televizije Zagreb NB-21. Bio je jedan od scenarista prve igrane serije u produkciji Televizije Zagreb Stoljetna eskadra.

Dobitnik je nagrada Otokar Keršovani 1964., Mlado pokoljenje 1975. (za scenarij igre za djecu Djevojčica koja nije znala ni kravu pomusti), nagrade na festivalu JRT-a u Neumu 1990. (za scenarij epizode Starci iz ciklusa Hrvatska novela za djecu i mlade), nagrade Milan Grlović za doprinos novinarstvu 2001. te nagrade SFERA za životno djelo u području znanstvene fantastike 2007. godine.

Kolega Mladen Bjažić bit će pokopan na svoj rođendan, 26. siječnja 2017. godine, na mjesnome groblju na rodnome Zlarinu u 15 sati. Komemoracija će biti u petak 27. siječnja 2017. u Gradskoj vijećnici u Šibeniku u 13.30.

Svojom je bogatom karijerom ostavio jedinstven trag u povijesti hrvatske, posebno dječje književnosti, novinarstva, stripa i dječjih televizijskih programa. U sjećanje na danas preminuloga kolegu Mladena Bjažića na usluzi HRTi ne propustite In memoriam: I ove godine - Mladen Bjažić.