Izbjegnite depresiju povezanu s poslom pravljenjem stanki i hobijem

Povratak na posao nakon godišnjeg odmora mnoge od nas 'ubija u pojam'. Budilica zvoni puno prije nego što su um i tijelo spremni suočiti se s radnim danom, a odlazak do posla najčešće je prava muka. Objašnjenje da je riječ samo o umoru, jednostavno više ne stoji.

Depresija kao posljedica posla svakome se može dogoditi i obično je dio dugoročnog procesa. 'Svatko se s vremena na vrijeme prije odlaska na posao može se osjećati umorno, no kad to prijeđe u iscrpljenost i postane trajno stanje - vrijeme je za uzbunu', kaže psihologinja Julia Scharnhorst te dodaje da takve osobe najčešće ne spavaju kvalitetno i postupno počinju praviti pogreške na poslu. Vrlo često riječ je o iznimno osjetljivim osobama i osobama koje brzo odustaju kada se treba suočiti s poteškoćama. Što se prije prepoznaju znaci upozorenja i poduzmu odgovarajući potezi, bolji su izgledi da se stane na kraj začaranom krugu, kaže psihologinja Scharnhorst.

Ona i njezini kolege preporučuju kraće stanke na tijekom posla da bi se ublažila napetost te bavljenje hobijem koji ni na koji način nije povezan s poslom. Primjerice, osobe koje rade u uredima trebale bi potražiti neku aktivnost u prirodi. 'Svaku večer zaspati pred televizorom nije pravi odgovor na problem', upozorava Scharnhorst, uz objašnjenje da u tom slučaju 'mozak i dalje ostaje aktivan i ne 'isključuje' se na ispravan način.' Ne treba zaboraviti da uzrok stresa ne mora nužno biti posao. Uzrok depresije na poslu često je nešto što se događa izvan našega radnog vremena i nije povezano s poslom.

Da biste poboljšali kvalitetu življenja izvan posla, treba poduzeti manje, ali i pozitivne korake u važnim područjima života. U naviku bi vam trebali prijeći godišnji liječnički pregled, izleti s obitelji, rekreacija, stvaranje bliskog i čvrstog kruga prijatelja i rodbine, odnosno stvaranje okruženja koje ublažava stres i stvara zadovoljstvo. Kada se ustanovi depresija povezana s poslom, pacijent bi trebao potražiti pomoć psihoterapeuta ili sličnog stručnjaka, da bi se uspostavila zdravija ravnoteža između posla i odmora.