Završena 12. Noć muzeja

Završena je 12. Noć muzeja. Noćas, sve do jedan sat nakon ponoći, vrata 200-tinjak muzeja i galerija u Hrvatskoj bila su otvorena, a ulaz besplatan. Iz Hrvatskog muzejskog društva, koje je organizator ove manifestacije, stigle su i prve informacije o 170.000 posjetitelja, ali to obuhvaća samo polovinu obrađenih institucija pa će se pravi broj znati poslijepodne.  

Tijekom proteklih godina glazba je bila dio programa Noći muzeja, od etno-napjeva, koncerata klasične glazbe do širokog spektra suvremenih glazbenih izričaja, i uvijek se potvrđivala povezanost glazbe i muzeja. Usprkos bogatoj glazbenoj baštini i određenim poticajima, u Hrvatskoj još nije zaživio muzej glazbe. Tema Noći muzeja 2017. 'Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo' svojevrstan je prilog takvim hvale vrijednim nastojanjima.

Od 'Čipkica' u Etnografskom muzeju do 'Le Zbora' u MSU

Uz stalne postave posjetitelji su mogli sudjelovati u nizu događanja vezanih uz glazbu, koja je odzvanjala u gotovo svim ustanovama koje su sudjelovale u manifestaciji. Organizirani su koncerti, slušaonice, glazbene radionice, a mnoge od lokalnih ustanova podsjetile su na velike glazbenike koji su potekli iz njihova kraja.

Muzej Mimara je temi posvetio dvije prigodne izložbe "Simfonija slika i nota" i "Orguljska baština Hrvatske, orgulje umjetničke radionice Heferer", Moderna galerija je poseban naglasak stavila na glazbene motive iz stalnog postava.

Etnografski muzej je uz izložbu "Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka" pripremio ples s otoka Jave i koncert javanske glazbe te ugostio vokalnu etno grupu "Čipkice", dok je MSU posebnu pozornost posvetio glazbenom programu.

Hrvatski glazbeni zavod organizirao je program, izložbu i koncert posvećene Mozartu te obilazak zgrade koja je godinama središte glazbenog života u Zagrebu, dok je Muzejski dokumentacijski centar predstavio Medijski inventar Muzičkih originala.

U Muzeju grada Šibenika organiziran je izlet na Krapanj, slušaonice i predavanja, ali i obilazak ulice Miminac u kojoj su živjeli mnogi šibenski glazbenici, od Arsena Dedića i Miše Kovača do Vice Vukova.

U Noći muzeja tradicionalno sudjelovale su obrazovne institucije - dok su studenti Muzičke akademije svojim nastupima obogaćivali niz programa, FER-ovci su organizirali slušaonicu glazbe iz starih računalnih igrica, a Akademija likovnih umjetnosti predavanje "Zvuk i slika".
 
Organizirani su i noćni obilasci dvoraca Trakošćan i Veliki Tabor, a zanimljivo je bilo i u zagrebačkom Oktogonu, gdje su se uz pomoć Smart Guide vodiča predstavili muzeji iz Hrvatske kao turističke destinacije.