Karlovac će napokon dobiti pravo kino

Kino u kazalištu, noćno kino uz rijeke, ljetno kino u perivojima... Karlovčani se doista trude, no u posljednjih petnaestak godina taj grad nema pravo kino. Situacija bi se napokon mogla promijeniti kupnjom zgrade nekadašnjeg kina Edison. Na javnoj dražbi Grad je za to izdvojio milijun 800 tisuća kuna.

S pravom je možemo nazvati - uspavanom ljepoticom. Ova je zgrada jedna od najljepših u gradu, smještena u perivoju. Prva je namjenski građena zgrada u Hrvatskoj baš za kino. U vrijeme gradnje zgrade, 1920. godine bilo je to najveće kino u Hrvatskoj. Imalo je čak 490 sjedećih mjesta.

Denacionalizacijom zgrada je došla u privatne ruke. Godinama su ovdje bili kafić i noćni klub. Otada - zgrada sustavno propada. Da bi se obnovila, procjenjuju u gradu, treba uložiti barem 10 milijuna kuna.

Ove godine u gradu planiraju prikupiti svu dokumentaciju, a tek od iduće počinju ozbiljniji poslovi. Osnovni je plan da u zgradi ponovno bude kino. Kinom bi trebalo upravljati Gradsko kazalište Zorin, a bit će tu mjesta i za druge događaje. U gradu ne žele reći kada bi moglo proraditi, ali obećavaju - što prije.