Zdravstvene koristi zagrljaja su višestruke, grlite se najmanje šest minuta na dan

Zagrljaji su mnogo više od prijateljskog pozdrava, a prema istraživanjima zdravstvene koristi od njih su višestruke. Zagrljaji povećavaju imunitet, smanjuju broj srčanih oboljenja, stvaraju osjećaj povezanosti i povjerenja i poboljšavaju raspoloženje.
Prema studiji Sveučičlišta Carnegie Mellon zagrljaji mogu pojačati imunitet. Osobe koje se više grle imaju manje simptoma i znakova infekcije, a grljenje pomaže ljudima da ostanu mirni i prisebni u teškim situacijama, te predstavljaju dobar način da se zaštitite od učinaka stresa. Također, može smanjiti broj otkucaja srca koje pomaže u smanjivanju krvnog pritiska i broja srčanih oboljenja. Dokazano je i da zagrljaj može povećati samopoštovanje i stoga ne čudi zašto ljudi žude za dodirima.

Grljenje povećava hormon oksitocin koji dovodi do osjećaja povjerenja i povezanosti. Prema tome, zagrlite osobu kojoj želite otvoriti svoje srce. Osim toga, grljenje smanjuje depresiju jer povećava proizvodnju serotonina koji je prirodni antidepresiv, poboljšava raspoloženje i podiže nivo samopouzdanja. Zagrljaji također povećavaju performanse na poslu i u školi. Zagrljaji su veoma važni za naše fizičko i emocionalno preživljavanje. Kako biste poboljšali svoje zdravlje stručnjaci savjetuju da se grlite najmanje šest minuta na dan, po mogućnosti u trenucima kada ste opušteni.