Ljubav se zove imenom siktajućeg žohara

Zoološki vrt u njujorškom Bronxu posjetiteljima za Valentinovo nudi alternativan poklon za voljenu osobu umjesto cvijeća - štićeniku ZOO-a, madagaskarskom siktajućem žoharu možete nadjenuti ime po osobi koju volite.

Na ideju su zaposlenici njujorškog ZOO-a došli još 2011. Posjetiteljima su tada ponudili sudjelovanje u programu pod nazivom Nadjenite ime žoharu, a prikupljena novčana sredstva namijenili su udruzi Wildlife conservation.

Ove godine žele proširiti ponudu. Za 10 dolara primatelj e-mailom dobiva potvrdu u kojoj stoji da je jedan od madagaskarskih siktajućih žohara nazvan po njemu ili po njoj. Za nešto veću donaciju, ove godine uz ime nadjenuto divovskom kukcu, primatelj ili primateljica na kućnu adresu može dobiti čokoladu ili žohara-plišanca.

Iz zoološkog vrta zainteresiranim zaljubljenim parovima poručuju da ne brinu u pogledu potencijalne nestašice imena, odnosno žohara, jer ih u ZOO-u živi više tisuća.

Iako žohari spadaju u sam vrh nepoželjnih kućnih štetočina, od otprilike 4000 poznatih vrsta samo ih 40 vrsta spada u štetočine. Neke vrste drže se kao kućni ljubimci, a jedna od najpopularnijih vrsta je madagaskarski siktajući žohar. Jedna su od najvećih žoharskih vrsta - odrasli primjerci variraju od 5-8 cm, a životni vijek im je od dvije do tri godine. Tijekom borbe ispuštaju siktajuće zvukove, zbog kojih su i dobili ime.