Očuvanje zaštićenog međimurskog konja

Debela je knjiga propisa koji nalažu da je očuvanje zaštićenog međimurskog konja obveza. Unatoč tome, sve više međimurskih uzgajivača odustaje od držanja ove autohtone vrste.

Iz udruge uzgajivača upozoravaju - zbog skupog održavanja i društvene nebrige, međimurski konj služi samo za novu ekonomsku logiku - mesnu industriju u Italiji te mu prijeti izumiranje.
Međimurskim prostranstvima ovaj ljepotan trči od davnina. Naime, međimurski konj je prvozabilježena autohtona hrvatska pasnima konja u literaturi Europe i svijeta. 

No, njegov uzgoj je skup, a ovi konji, nekad vrijedni u poljoprivredi, danas u Hrvatskoj nemaju svrhu. Mi smo danas došli u situaciju da usprkos želji uzgajivača ljudi posustaju, vide da nemaju podršku i bojim se da za ovo što nam je ostalo su dovoljna dva transporta šlepera za Italiju za klaonice, upozorava Marijan Belčić, donedavni predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja 'Međimurec'.

Ponovno postavljaju pitanje - prijeti li međimurskom konju izumiranje? Ideja o državnoj ergeli odavno je stavljena u ladicu, kaže. U županiji se snalaze s pomoću europskih fondova. Mi smo kandidirali za europska sredstva projekt gdje smo kupili osam grla konja i osposobili ergelu u Žabniku i osigurali 150 tisuća kuna kako bi se kroz godinu dana pružala veterinarska skrb koja je potrebna. Naravno tu očekujemo i pomoć države, ističe međimurski župan Matija Posavec.

Iz udruge dodaju da su pozvani na sastanak u Ministarstvo, jer očuvanje vrste zakonska je obveza. A hoće li ovaj put biti konkretnog odgovora i hoće li međimurski konj dobiti zasluženo mjesto u nekoj strategiji - tek će se vidjeti.