Virovitičko sklonište za životinje jedno je od 6 'no kill' skloništa u Hrvatskoj

Virovitičko sklonište za životinje jedno je od šest u Hrvatskoj gdje se psi ne uspavljuju nakon isteka zakonskog roka od 60 dana, već u njemu borave sve dok netko ne udomi. Skloništa su trenutačno puna.

Sklonište za napuštene životinje u nekadašnjoj vojarni u Virovitici otvorilo je svoja vrata prije 6 godina, a iako je registrirano za 60 pasa, u njemu ih je trenutačno čak 90. Koncesionar su za područje grada i tri susjedne općine, no suočeni su s problemom kojemu već dugo ne mogu stati na kraj.

Najveći nam je problem tijekom zimskih mjeseci napuštanje pasa i dovoženje pasa iz drugih općina i gradova u naš grad zato što svi znaju da imamo sklonište i da ćemo se maksimalno pobrinuti za njih, rekao je voditelj skloništa Zvonko Zečević. Problem su i psi bez identifikacijskog čipa koje nesavjesni građani ostavljaju na rubnim dijelovima grada kako bi izbjegli zakonsku obvezu cijepljenja.

Sklonište financira grad Virovitica, tvrtka koncesionar te građani svojim donacijama. Djelatnicima pomažu i volonteri jer posla je mnogo, poglavito zbog prenapučenosti te veoma niskih temperatura.

Pronalaze i udomitelje, poglavito putem društvenih mreža, jer sklonište vodi brigu o životnim uvjetima psa i nakon udomljavanja. Tako je prošle godine 136 pasa pronašlo novi dom, a djelatnici i volonteri ističu kako je za napuštanje i zlostavljanje životinja zakonski propisana kazna do 15 tisuća kuna.