Ponos Hrvatske - hrabri Međimurci

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

Svi se u malome međimurskom mjestu Svetoj Mariji poznaju, i cijelo je selo poput velike obitelji. Tim ih je više krajem lipnja potresao strašan zločin čijeg su naoružanog počinitelja svladala upravo dvojica hrabrih mještana.


Mir toga ljetnog nedjeljnog prijepodneva u malome idiličnom međimurskom mjestu Svetoj Mariji prekinuli su pucnji, pucnji kojima su ubijene dvije žene. Mještanin Mario Gašparić izašao je iz svoje obiteljske kuće. Na ulici je ugledao susjeda Vladimira Pintara, inače policajca, kako pokušava svladati pomahnitaloga čovjeka s pištoljem. 'U tom trenutku reagirao sam instinktivno. Postupio sam onako kako bi postupio svaki policijski službenik u tom trenutku.', kaže Vladimir Pintar.

Goloruki, ne misleći na opasnost, uspjeli su ubojicu svladati, i zadržati do dolaska policije. 'Mene bi pekla savjest da nisam pokušao pomoći. Meni je jako žao što nismo uspjeli spriječiti tu tragediju koja se dogodila. Ali, priskočio sam susjedu u pomoć. To je moralna obveza svakog građanina', objašnjava Mario Gašparić, a Vladimir dodaje 'Život mora ići dalje. Najteže je naravno cijeloj obitelji, ali život mora ići dalje.' Iako bi željeli taj nemili događaj zaboraviti, on ih je još više povezao i učvrstio njihovo prijateljstvo. Dokazali su da se prijatelj u nevolji poznaje, i pokazali što doista znači biti dobar susjed.