Ponos Hrvatske - Zadarski taksisti

Svečana dodjela nagrada 'Ponos Hrvatske' održat će se 3. veljače u Zagrebu - dobit će je 24-ero hrabrih i požrtvovnih ljudi, humanitaraca, volontera... U emisijama 'Dobro jutro, Hrvatska' te 'Hrvatska uživo' pratite reportaže o našim dobitnicima za 2016. godinu. Danas vam predstavljamo dobrotvore s Jadrana.

Mladi zadarski taksiti, njih 20-ak, nisu mogli gledati Britanca Leona, koji je ljetos, nakon što je opljačkan, samo s putovnicom i avionskom kartom u džepu, trebao osam dana provesti u zadarskoj zračnoj luci. Jednostavno to nisu mogli dopustiti.

Leonu su se velika očekivanja od odmora u Hrvatskoj brzo pretvorila u veliko razočaranje. Taksisti to nisu mogli gledati, prikupli su novac, platili mu smještaj i hranu i stekli prijatelja do kraja života. I ne samo to, ovi su dečki osvjetlali obraz zadarskog i hrvatskog turizma.

On nije mogao vjerovati da mu se takvo što dogodilo. Čovjek se raasplakao, plakao je pet minuta, kažu. Vratili su mu osmijeh na lice. Dobio sam toliko ljubavi da to ne mogu objasniti. U mojoj zemlji nitko nije takav, nitko vas ne bi primio u kuću na nekoliko dana bez obzira na to što biste u protivnom 5 ili 10 dana proveli na aerodromu, kaže Leon.

Šest mjesci poslije dečki se prisjećaju priče s Leonom, koji ih je sve pozvao k sebi u London. Zato bi se Leon rado vratio u Zadar već sljedećeg ljeta. Isto kao što bi taksiti iz zadarske zračne luke ponovno pomogli nekome u nevolji.

Nagrade i priznanja ni u snu nisu očekivali. Svi bi, kažu, opet bi učinili isto. I baš zato oni su Ponos Hrvatske!