Glazbena kritika: Bogat koncertni tjedan u Zagrebu

U Glazbenoj kritici u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Dubravko Jagatić najavio je veliko veselje ovog vikenda, ali i u nastavku tjedna. Kako za ljubitelje dobro rock'n'rolla tako i za ljubitelje hip hopa.

Danas i sutra se u Boćarskom domu u Zagrebu održava drugo izdanje rock festivala Brijačnica a u Tvornici kulture hip hop festival Drito iz Tvornice.
Krenimo redom. Ove godine na Brijačnici nastupaju:
PipsChip & VideoClips - koje ne treba posebno poredstavljati
Le Cinema - Originalna postava kultnog cover benda osamdesetih
Gatuzo - odličan rock bend nove generacije hrvatske rock scene
Čao Portorož - Sve hvaljeniji slovenski rock bend
Straight Mickey and the Boyz - još jedan relativno novi bend sa beogradske rock scene koji zvuči totalno nabrijano - njih gledamo večeras a sutra u istom prostoru:
Obojeni program - kultni rock bend iz Novoga sada koji ima svoj poseban status u Zagrebu
Jonathan - fenomenani Riječani koji ovih dana objavljuju novi album koji zvuči svjetski
Mašinko - jedan od trenutno najboljih hrvatskih punk rock bendova
Oružjem protiv otmičara - kultni beogradski rock bend koji se ponovo okupio nakon poduže pauze
i Kojoti, koje gledamo i slušamo u podlozi, koji su se samo za ovu priliku ponovo okupili a koji su svojim albumima bezrezervno obilježili hrvatsku rock scenu devedesetih pa je ovo ujedno odlična prilika da se prisjetimo njihovih velikih hitova.  Ukratko - rock tulum koji se ne propušta!

Istovremeno, dakle danas i sutra u Tvornici kulture veliki hip hop festival Drito iz Tvornice sa najvećim regionalnim imenima hip hopa. Večeras nastupaju:
Edo Majka - kojeg stvarno nije potrebno posebno predstavljati uz napomenu da se i dalje nalazi u samom vrhu regionalne hip hop scene
Bad Copy - kultni beogradski reperi
Krankšvester - beskompromisni slavonski reperi koji nastupaju zajedno sa popularnom beogradskom repericom Sajsi MC
te Oni i Kendi - dva relativno nova hip hop izvođača
Sutra navečer nastupaju:
Dječaci - splitski reperi bez koji je nezamisliva današnja hip hop scena
High 5 - zagrebački reperi kojima popularnost raste iz dana u dan
Kukus Klan - još jedan domaći rep bend koji se uspinje ka vrhu
Kiša Metaka i Krešo i Žuvi - predstavnici splitske rep scene
Furio Đunta - sve traženiji Niški reper
te Mimi Mercedez čiji spot upravo gledamo i koja je trenutno izuzetno popularna u Beogradu ali i sve više u cijeloj regiji. Samo ovaj spot pregledan je preko sedam milijuna puta.

Nedjelja 29. Siječnja - Bobby Gillespie
Ostajemo u rock vodama ali na nešto drugačiji način. U Zagreb u nedjelju dolazi Bobby Gillespie - nekadašnji bubnjar grupe Jesus and Mary Chain i frontman kultne škotske rock grupe Primal Scream ali ne da pjeva i nastupa sa svojim bendom već kao gost Filozofskog teatra Srećka Horvata koji će se održati u HNK u nedjelju 29. siječnja. Zajedno sa Gillespiem gostuje i vodeći talijanski filozof Franco Berardi Bifo. Naime, posljednji studijski album grupe Primal Scream inspiriran je upravo Bifom i njegovom filozofijom pa će Horvat sa njima dvojicom pričati o punku i društvenim uređenjima poput kapitalizma, jačanju fašizma i novim  društvenim kretanjima. Izuzetno zanimljivo gostovanje jedne globalne rock zvijezde koji bi sa svojim bendom Primal Scream možda čak napunio i Arenu u Zagrebu. Jedinstvena prilika da ga upoznamo u jednom sasvim drugačijem svjetlu.

Četvrtak 2. Veljače - White Miles
I za kraj tjedna malo žestice. Odličan stoner rock bend White Miles dolaze promovirati svoj posljednji studijski album 'The Duel'. Ovu sjajnu rock grupu čine samo dva člana odnosno Medina - koja pjeva i svira gitaru i Lofi - koji svira bubnjeve. Na neki ih je način otkrio menadžer Courtney Love, udovica Kurta Cobaina, koji ih je pozvao na turneju sa njezinom grupom Hole a prošle su godine na europskoj turneji pratili grupu Eagles Of Death metal. Čista rock strast i vrhunska svirka koju iskreno preporučam svim ljubiteljima čistokrvnog rocka.