Nije servis, nije kafić, ovo je Repair Café

Ispred društvenog doma u Amstelveenu, gradiću u širem predgrađu Amsterdama, jednom mjesečno zavijori se zastava kao znak da su stigli majstori koji besplatno popravljaju pokvarene kućanske uređaje.

Repair Café
nije ni pravi servis, ni pravi kafić, nego kombinacija jednog i drugog. Radi samo subotom ili nedjeljom, i to samo po 4 sata.

Ovaj Repair Café u Amstelveenu radi jednu subotu mjesečno. Ali u gradu ih ima četiri pa tako svake subote negdje u Amstelveenu možete pronaći mjesto za besplatni popravak pokvarenog kućanskog aparata, ali i drugih predmeta.

Zaklada Repair Café u Nizozemskoj danas ima lanac s više od 400 ovakvih mjesta, a sve počiva na dragovoljnom radu. Sve je počelo 2009. kada je Martine Postma u Amsterdamu osnovala prvi Repair Café koji je doživio silan uspjeh. Martine je tada ostavila novinarstvo, osnovala Zakladu i počela po Nizozemskoj širiti mrežu Repair Caféa.

Prvih godina zakladu je izdašnom financijskom potporom pomagalo Ministarstvo za zaštitu okoliša, a danas su glavni sponzori različiti fondovi i zaklade za održivi razvoj.

Naš je cilj proizvodima produžiti život. Vjerujem da proizvođači žele da ljudi neprekidno kupuju nove proizvode, a naša je ideja da starom proizvodu produžimo život tako da ne morate kupiti novi proizvod, ističe Martine.

Repair Café zapravo ima trostruku funkciju. Prvo, smanjuje količinu otpada. Drugo, omogućava besplatni popravak pokvarenih kućanskih uređaja i treće, isto tako važno, omogućava ljudima da se međusobno upoznaju i druže. A i čaj i kava su u Repair Caféu također besplatni.

Osim glačala, lampi, aparata za kavu ili usisavača, vješti serviseri popravit će i laserski pisač, video kameru ili DVD snimač. Popravljaju se samo uređaji koje klijenti donesu, a to znači da u Repair Caféu ne možete popraviti hladnjak ili perilicu.

Majstori su najčešće umirovljenici koji su prije bili električari ili elektroničari. Njima nije cilj dodatna zarada, nego druženje. Istraživanja, naime, pokazuju da je usamljenost, a ne mala mirovina najveći problem starijih Nizozemaca. Na usamljenost se žali više od 60% umirovljenika, a na neimaštinu samo 3,5%.

Ideja Martine Postme vrlo se brzo proširila izvan Nizozemske. Danas u 30 zemalja u svijetu djeluje ukupno 1.200 franšiza Repair Caféa. U Hrvatskoj ih još nema, a nama najbliži su u Sloveniji.