Slikar Hundertwasser i spas Zemlje

Svestrani austrijski umjetnik Friedensreich Hundertwasser umro prije šesnaest godina. Devet godina kasnije preminuo je i Lothar-Günther Buchheim, utemeljitelj Muzeja Buchheim u mjestu Bernried u Gornjoj Bavarskoj, s kojim ga je vezivalo dugo prijateljstvo. I tek sad je u muzeju predstavljena glavnina njegovih djela. Nazvana je 'Lijepo i dobro'  (Schön & Gut).

Upravo primjereno, jer se ovaj preteča današnjih ekologa aktivno zauzimao za sklad s prirodom, spas Zemlje i čovječanstva. Htio stvoriti ljepotu, ne bi li se ona pretvorila u dobrotu. Ravna crta vodi prema propasti čovječanstva govorio je. Stoga se u svojem slikarstvu posvetio prirodnim kružnim tokovima i spirali.

Uz umjetnost, bavio se i konstrukcijom pomagala koja su vodila ka današnjoj ideji reciklaže, primjerice osmislio je prvi bio-toalet koji umjesto vode ima zemlju i proizvodi humus.

U tzv. Muzeju mašte na jezeru Starnberg hvale se da je ovdje pokaza ganzen Hundertwasser - jednostavno sve što se od njegovih djela ima vidjeti. Doista, opsežna izložba obuhvaća više od stotinu Hundertwasserovih djela. Oni koji bi je htjeli vidjeti imaju priliku za to do do početka ožujka 2017.

A oni koji bi htjeli vidjeti cijelu u emisiju Alpe Dunav Jadran u kojoj je objavljena ova vijest, mogu to učiniti jednostavnim klikom u videoteci HRTi