Test za mađarske pekarske proizvode: ocjena nedovoljan

Zamislite da kruh ide na ispit. I ne položi ga. Upravo se to dogodilo osnovnom dnevnom predmetu kupnje svake obitelji i pratećim proizvodima u Mađarskoj, otkriva Duna TV u emisiji Alpe Dunav Jadran. 

Naime, tamošnji nacionalni ured za zaštitu protršača procijenio je kako više od trećine mađarskih kruhova i peciva ne odgovara standardima uvedenima 2015., jer ima višak soli i masnoća u odnosu na propisanih 2,5 posto. Smatra se da neki pekari viškom soli zapravo prikrivaju nedostatke tijesta.

Kako god bilo, stručnjaci neprestano upozoravaju da prosječan Europljanin svakodnevno redovito unosi višak soli, što uzrokuje porast broja moždanih i srčanih udara. Stoga, recimo, Ministarstvo zdravstva Velike Britanije preporučuje svakako manje od 1 grama soli na 100 grama kruha.

A uz kruh svagdašnji, mađarskim zakonodavcima su upravo na stolu novi dokumenti koji spremaju nužna još veća ograničenja do 2018. godine.