Animirani biciklisti Vaska Lipovca

Umjetnički opus slikara Vaska Lipovca pretočit će se u animirani film. Ekipa HRT-a zavirila je u animacijski studio u Splitu, gdje je dovršen maleni dio petominutnog filma na kojem će se raditi sljedećih godinu dana.

Nit vodilja Lipovčeva rada bila je ideja da likovnost približi ljudima, postavi je pod prozore, urede, na opću radost. Vjerovao je kako je iznošenje likovnog djela na trgove i ulice, u parkove - najbolji način približavanja publici.

Sam Lipovac je stvarajući svoja djela likove zamrznuo u pokretu. Stoga je animacija bila logičan korak, kaže Mario Lipovac, jedan od njegovih sinova koji s obitelji, uz potporu nekoliko povjesničara i likovnjaka, uporno čuva i promovira očev opus.

U koštac s animacijom uhvatio se splitski akademski slikar Veljko Popović. S njegovim likovima ja živim cijeli svoj život, ovo mi je prilika da istražim cijeli njegov opus. Ja se veselim činjenici da ću imati pristup njegovim radovima i da ću imati vremena posvetiti se mogučnošču da te likove prebacim u pokretu to je uzbudljivo i interesantno.

Za malo manje od godine svjetlo dana trebao bi ugledati kratkometražni animirani film "Biciklisti". To je petominutni film animicija, ali je to dugotrajan proces, trebat će nam najmanje godinu dana i izdašna sredstva, prva faza predprodukcije je prikupljanje sredstava, kazao je Popović.

Iako je film tek u nastajanju, Veljko Popović već je dobio pozivnicu te uskoro putuje u Clemont u Francuskoj, na 39. festival kratkog filma, gdje su "Biciklisti" uvršteni u program Euro Connection 2017.