Ponos Hrvatske - Davor Šverko

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.

U Labinskom prigradskom naselju Vinežu obnovljena je zgrada  koja je teško stradala u požaru sredinom siječnja prošle godine. Zahvaljujući novcu od osiguranja, gradu Labinu ali i humanitarnim akcijama koje je organizirao Davor Šverko iz Labina, a u kojima su svoju plemenitost pokazali mnogobrojni građani, tvrtke te iseljenici, 8 obitelji ponovno se  uselilo u svoje domove.
 
U noći između 17. i 18. siječnja zbog nemara jednog od stanara gotovo je potpuno izgorjela zgrada s 8 stanova  u Vinežu u kojoj je živjelo 22-oje ljudi. Osam mjeseci poslije stanari su se vratili u obnovljene domove.

Zahvaljujući odšteti od osiguranja u visini od milijun i dvjesto tisuća kuna obnovljeni su svi konstruktivni elementi zgrade, krov, prozori i fasada. Velik doprinos u uredjenju i opremanju stanova dale su humanitarne akcije koje je organizirao 35-godišnji Labinjan Davor Šverko, vozač radnih strojeva, trenutačno angažiran na velikom gradilištu u Rapcu.

Labinjani su još jednom pokazali svoju plemenitost i veliko srce. Davor ne zna koliko je točno bilo humanitarnih akcija ali zna da je odaziv bio vrlo dobar. Ukupno je prikupljeno oko 350 tisuća kuna. Davor je često pomagao u humanitarnim akcijama, ali se sada prvi put našao u ulozi organizatora.

Na kraju je ova priča ipak završila sretno jer nitko nije stradao, a obnovljena   zgrada sada je najljepša na Vinežu.