Treće izdanje Festivala tune, sushija i vina

Ovoga tjedna u Zadru se održava Festival tune, sushija i vina. Sve je počelo danas u Gradskoj loži otvorenjem izložbe fotografija Danijela Kolege Izlov. Otvorenju je prisustvovao veleposlanik Japana Keiji Takiguchi i ministar turizma Gari Cappelli.

Festival se odvija u zimskom periodu ne bez razloga, ističe direktor zadarske Turističke zajednice Ante Rados. Ovo je jedna od manifestacija s kojom se upravo želi poboljšati i proširiti turistička ponuda i privući goste u našu destinaciju, u Zadar. Sama činjenica  da je zadarski akvatorij područje u kojem se uzgaja kvalitetna tuna, koja je svjetski poznata i gdje su interes u tom uzgoju i konzumaciji pronašli naši partneri iz Japana, objašnjava Rados. 

Petodnevni program Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturne, povijesne i gastronomske ponude Hrvatske i Japana. Istaknimo i dolazak japanskih sushi majstora koji će educirati učenike turističko - ugostiteljske škole, a specijaliteti od tune moći će se probati i u subotu na Narodnom trgu.
Jelena Yamasaki, osnivačica Japansko-hrvatskog društva razmjene ističe da je festival potaknut upravo našom tunom koja je osvojila japansko tržište. Sve je ovo počelo s japanskim veleposlanstvom prije tri godine kada je hrvatska tuna naglo postala popularna u Japanu i vrlo tražena. Interes za tunu naglo je rastao. Isto tako za naša vina koja dolaze iz zadarske regije uz to i ninska sol i paški sir. Tako da eto i sol i sir i tuna i vina sve to dolazi iz zadarske regije, dodala je.