Rekreativno vježbanje za osobe s invaliditetom

Za nas koji vježbamo cijeli život, invaliditet nije opcija. Za osobe s invaliditetom, vježbanje poput našeg nije opcija. Ipak pojedini nadahnjujući primjeri daju nam nadu da ima rješenja za osobe s invaliditetom.

I ne govorim o fantastičnim primjerima sjajnih plesača CanDo Company čije su predstave oduševile gledatelje i kritičare širom svijeta, već o običnim osobama s invaliditetom za koje ne postoji osmišljen program vježbanja. Ne rehabilitacije, već vježbanja.

Jednu takvu, novinarku Anju Mihaljević, našla sam u dvorani, gdje vježba s kineziologom Mariom Valentićem. Anja i Mario imaju posebne sate namijenjene samo Anjinom problemu, ali Anja vježba i s drugim ljudima koji dolaze na rekreaciju. Da, zaboravila sam vam reći, Anja nema lijevu potkoljenicu i dio prstiju šake. I vjerujte mi Anja može sve, a Mario prilagodi vježbu ako je Anja zbog svojeg nedostatka ne može kvalitetno izvesti.

Ova nasmijana novinarka koju zanimaju teme o ženama, intimnom životu i sudbinama o svojoj upornosti govori: 'Zašto bih odustala, nikada nisam vidjela razlog tome. Nisam nikada bila u lošem psihičkom stanju poput drugih i žao mi je što se tako osjećaju, ali postavila sam si neke ciljeve i ne odustajem od njih.'

Mnogi problemi prate Anjinu borbu sa sobom, sa svojim tijelom, sa sustavom koji ne dopušta promjenu proteze, niti poboljšanje uvjeta korištenja zdravstvene skrbi. Tisuće osoba s invaliditetom nema osmišljen program rehabilitacije, a još manje sustavnog vježbanja. Zemlja smo koja je postavila nekoliko rampi za kretanje invalidnih osoba i tu smo se nekako zaustavili.

Anja i Mario vježbaju u dvorani jednog hotela, a možda i vi zaželite vježbati i smijati se tako veselo kao Anja.